Friday, January 06, 2017

AL-AZHAR: SUASANA IMTIHAN YANG DIRINDUI

HE ONLY ONE IN AL-AZHAR , EGYPT CAIRO.
AL-AZHAR: SUASANA IMTIHAN YANG DIRINDUI
Musim imtihan di Al-Azhar adalah waktu yang paling saya rindui. Sekian lama berada di sini, saya menyaksikan pelbagai memori indah yang boleh dijadikan teladan, pengajaran dan tak kurang juga ada yang mencuit hati.
* * *
Antara perkara yang boleh kita dapati sewaktu imtihan berlangsung:
1. PARA MASYAIKH YANG SALING MEMULIAKAN
Dua orang syekh, amid kuliah atau siapa-siapa orang besar yang datang dalam dewan imtihan pasti mereka semua saling memuliakan antara satu sama lain.
Pernah sekali berlaku depan mata, seorang syeikh (syekh alim yang saya kenal) sedang duduk di kerusi menjaga imtihan, tiba-tiba hadir seorang syekh(2) ke tempat tersebut, syekh (1) tadi terus bangun dan menjemput Syekh (2) duduk di kerusinya, selepas bertolak-tolak tak mahu duduk akhirnya syekh ke-2 itu pun duduk dan syekh pertama berdiri.
Selang 10 minit, datang seorang lagi syekh (3) ke tempat tersebut dengan berpakaian jubah gelap kemas, berbadan tegap, berwibawa.. lalu syekh ke 2 tadi bingkas bangun mencari kerusi lain (jauh juga beliau cari) untuk diberikan pada syekh ke tiga yang baru sampai tadi. Selepas diberikan kerusi, bertarik-tolak masing-masing diminta duduk akhirnya syekh ke 3 duduk di kerusi tersebut.
Selang 15 minit kemudian, amid kuliah kami hadir juga ke tempat tersebut! Ke tiga-tiga syekh tersebut bangun beri kehormatan pada amid kuliah dan menjemput beliau duduk. Oleh kerana beliau tak mahu duduk, syeikh ke 3 tadi bangun cari kerusi lain dan kebetulan ada kerusi separuh buruk dan berhabuk ada berdekatan tempat mereka. Syekh tersebut ambil dan lap kerusi tersebut dengan jubahnya yang warna blue black itu! Memang terzahir tebalnya habuk tersebut bila lihat pada jubahnya... tersentuh sebentar hati bila.melihat situasi tersebut.
.
2. JUAL AIR MASA IMTIHAN
Ini antara perkara yang paling menarik ketika imtihan sedang berlangsung. Sedang menjawab exam, tiba-tiba masuk seorang pakcik lingkungan 30-40an ditangannya terdapat satu talam syai (tea o) untuk dijual pada pelajar. "Aiz syai?" (Nak tea o?).
Kita sedang pening kepala fikir jawapan jadi tenang seketika selepas pekena syai panas apatah lagi di musim sejuk begini.
Belum lagi yang datang jual air kotak, air gas, snek dan lain-lain makanan ringan. Bayangkan pakcik ini menjaja hampir diseluruh kawasan yang ada pelajar study! Talam tersebut semestinya berat kerana penuh barang di atasnya.
Kalau musim panas akan ada seorang yang kerjanya pusing bawa jug atau botol air berserta 3 gelas untuk bagi minum pada pelajar yang sedang jawab exam. Yang pastinya air tersebut sejuk dan lega jika diminum, tak tahulah dia ambil air mana.
Seperti biasa akan ada seorang syekh yang murah hati belanja syai kepada semua pegawai peperiksaan dalam dewan besar tu.
.
3. PEGAWAI PEPERIKSAAN MEROKOK, CAKAP KUAT DENGAN HP, BERGADUH DENGAN STUDENT
Bayangkan, kita sibuk memerah otak dan mengharapkan suasana tenang untuk mencari dan mendapatkan jawapan tiba-tiba bunyi satu telefon yang sangat kuat. Terkejut semua orang! Dengan selambanya pegawai tersebut jawab panggilan dan tanpa rasa bersalah cakap dengan kuat tepi kami2 yang sedang jawab exam ni.
Bangun seorang pelajar tegur, dan seperti yang sudah diagak berlakulah pergaduhan berskala kecil. Dan akhirnya pegawai tersebut diminta keluar.
Belum lagi kira yang merokok depan muka kami, ataupun yang merokok tapi tak buka tingkap. Akhirnya kena marah dengan syekh, dan seperti biasa gaduh sedikit, keluar dalil kemudian perokok tersebut diminta keluar.
.
4. NAK PERGI TANDAS PEGAWAI PEPERIKSAAN CEK DAN IKUT MENGALAHKAN IMEGRESEN
Pernah belaku seorang pelajar Africa masuk tandas diikuti belakangnya pegawai peperiksaan. Sebelum masuk tandas, disuruh tangan angkat ke atas, di cek dari hujung jari, dalam jaket, seluar, celah peha, dalam poket serupa macam polis imegresen buat! Semua barang dalam baju dan seluar wajib dikeluarkan. Kerana dikhuatiri meniru atau baca nota dalam tandas.
Selepas keluar tandas, kebetulan tandas sebelah adalah kawan Africa tersebut. Lalu mereka saling menyapa borak-borak dalam bahasa mereka. Pegawai periksa macam sangsi dengan Africa tersebut. Terus dia tanya pada mereka berdua "kamu kenal dia? Kamu berdua cakap pasal apa tadi" macam biasa, gaduh dan kalut sikit dalam tandas kemudian bersurai. :)
.
5. PELAJAR TULIS NOTA ATAS MEJA
Ini yang biasa berlaku, masuk dewan awal tulis atas meja. Esok duduk tempat lain, masuk awal tulis lagi dan begitulah seterusnya dan akhirnya naik tahun.
Saya yang duduk di belakang beliau hanya memerhatikan sahaja tindakannya dari hari pertama hingga hari terakhir peperiksaan. Dari awal masuk imtihan hingga tamat waktu.
Dan kini beliau naik tahun meninggal kami (yang tidak meniru ini). Kami berpegang dengan kejujuran dan keyakinan.
.
6. LAST MINIT TUKAR ARAHAN SOALAN
Ini juga jarang dan kadangkala selalu berlaku. Lagi setengah jam tamat imtihan tiba-tiba pensyarah memaklumkan bahawa dari setiap soalan besar itu perlu jawab DUA SOALAN SAHAJA.
Terkejut kami semua. Kenapa tidak dimaklumkan awal. Dalam kertas soalan pun tidak dinyatakan supaya hanya perlu pilih 2 soalan sahaja. Dari soalan besar. Arahan pula dikeluarkan by mulut macam tu sahaja.
Nak padam takut nanti dikata tak jawab. Kalau dibiarkan sahaja takut Dr. ingat kami sengaja jawab lebih. Akhirnya semua buat pilihan sendiri nak tinggal atau padam.
Bila dengar kejutan ini, kami terkejut tapi buat biasa sahaja. Berita last minit ini memang biasa. Belum tanya kuliah Medic yang tiba-tiba dimaklumkan 5 minit lagi ada imtihan.
* * *
Kalau diikutkan banyak lagi kenangan yang mencuit hati yang boleh diambil ibrah bersama tapi tidak mampu saya syarahkan semua.
Antaranya:
● Musim imtihan ialah musim bertemu syekh. Ramai syekh2 besar turun. Waktu inilah peluang nak bersalaman dengan syekh. Yang peliknya, masa jumpa syekh besar ni tak ramai yang nak salam, tapi dalam muhadharah besar baru kalut berebut nak salam.
● Kertas soalan tak siap lagi. Siap lepas 5 minit kemudian, panas lagi lepas photostat.
● Belum tamat waktu exam sudah diminta keluar. Biasanya paper Bahasa Inggeris. Kerana penjaga peperiksaan tahu orang Malaysia ni power BI confirm lulus MUMTAZ. Jadi tak sampai sejam sudah dipaksa keluar!
● Dah tulis semua jawapan atas kertas jawapan, tiba-tiba di tukar kertas jawapan kerana dituduh meniru. Alasannya atas kertas soalan kita 'ada tulisan'! Sedangkan kita tulis awal2 supaya tak lupa sementara tunggu dapat soalan.
● Jawab exam bawah garaj. Kalau musin sejuk memang tangan bergetar kebas, kertas jadi lembab basah sebab udara sejuk. Kalau musim panas, masa jawab peluh menitik, angin panas bertiup sekali dengan habuk debu semua naik atas kepala. Lepas exam muka berminyak campur debu.
● Masjid al-Azhar penuh pelajar yang sibuk study dengan pelbagai gaya. Ada berdiri, jalan, baring, meniarap, berjalan, senyap, bising dan lain2.
* * *
Semua pengalaman di atas berlaku di Kuliah Banin di Darrasah, Hussin. Mungkin ada yang sempat saya alami sendiri dan ada yang rakan saya sendiri mengalaminya atau mungkin ada banyak lagi pengalaman menarik yang bakal kami lalui. Pengalaman di Kuliah Banat, Kuliah Perubatan Azhat pastinya menarik juga.Boleh dikongsi di ruang komen.
Sayangnya tiada gambar yang boleh dijadikan tatapan buat teman-teman. Sekiranya kalian ada pengalaman atau gambar menarik sudilah berkongsi diruang komen.
Tujuan saya menulis bukan bertujuan untuk buka kelompongan yang berlaku dalam sistem peperiksaan al-Azhar. Tapi inilah realiti uang berlaku sepanjang kami jawab exam. Ianya merupakan hiburan dan ujian buat kami semasa imtihan.
Ujian dalam ujian.
Buat mahasiswa baru, selamat bertemu dengan pengalaman di atas!
Bittaufiq ma3an-nagah wan-nikah!