Saturday, April 12, 2008

Ketegasan Perdana Menteri dalam isu ini

MCA: Izinkan mualaf keluar Islam

kemaskini 4:09pm Sambil mengalu-alukan langkah baru mewajibkan seseorang mengisytiharkan penukaran agama kepada Islam, MCA turut mencadangkan seseorang mualaf dibenarkan meninggalkan Islam tanpa sebarang halangan.
"Pada waktu yang sama, mesti wujud proses dan tatacara yang telus bagi mereka yang bertukar agama kerana perkahwinan atau ketika masih kanak-kanak untuk meninggalkan Islam tanpa sekatan," kata presiden MCA Datuk Seri Ong Ka Ting.
Ong juga mencadangkan saudara baru diberikan satu tempoh masa tertentu untuk memaklumkan penukaran agama itu kepada keluarga bagi memastikan keadilan kepada ahli keluarganya dan menghindari perbalahan di kemudian hari.
"Pendirian MCA sentiasa konsisten dengan langkah sedemikian. Bagaimanapun, kami ingin penjelasan lanjut proses pelaksanaan syarat tersebut," kata Ong lagi.
Perdana menteri semalam mengumumkan kerajaan bakal memperkenalkan peraturan mewajibkan seseorang bukan Islam yang ingin memeluk Islam memaklumkan kepada keluarga mereka mengenai status agamanya.
Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata langkah itu bertujuan mengelak masalah sewaktu saudara baru itu meninggal dunia.
"Kita tidak mahu jabatan agama kata si mati beragama Islam, manakala keluarganya pula berkata dia beragama lain akibat dia masuk Islam secara senyap-senyap tanpa memberitahu keluarga," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Kebangsaan bagi Hal Ehwal Agama Islam.
Apabila wujud peraturan itu, tambah Abdullah, seseorang mualaf perlu mempunyai dokumen yang menunjukkan keluarganya telah dimaklumkan mengenai agama barunya.
Sejak beberapa tahun lalu kes perebutan mayat antara jabatan-jabatan agama dengan keluarga si mati yang bukan Islam semakin menjadi-jadi sehingga menimbulkan rasa tidak puas hati dan keresahan masyarakat.
Majlis Perundingan Bagi Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taoi Malaysia (MCCBCHST) turut mengalu-alukan pengumuman kerajaan itu.
"Langkah ini positif bagi memastikan perundangan dan sistem pentadbiran tidak akan disalahgunakan oleh seseorang yang cuba mengelak daripada tanggungjawab kepada keluarganya sendiri dengan masuk Islam," kata presiden majlis itu Datuk A Vaithilingam hari ini.
"Bagaimanapun mesti ada dokumen hitam putih bagi membuktikan ahli keluarga terdekat, khususnya ibu bapa dan pasangan masing-masing telah dimaklumkan."
Majlis itu juga menawarkan khidmat guamannya kepada kerajaan untuk menolong menyelesaikan sebarang kes berbangkit, tambahnya.
Komentar dari penulis.
Satu perkara lagi yang mencabar peranan Perdana Menteri selaku bangsa Melayu dan umat Islam dalam mendepani isu ini bagi menegaskan ketegasan untk menetapkan bahawa seseorang yang bukan Islam dan telah memasuki Islam tidak sesekali perlu kembali ke ajaran lama kerana ini boleh membawa kesan yang besar terhadap muallaf.Mereka perlu berjinak-jinak dengan Islam seharusnya memberi perhatian dan bimbingan yang sewajarnya dalam memantapkan keimanan mereka dan berpegang teguh dengan islam.Cadangan daripada Presiden MCA itu dan dikuatkan lagi oleh beberapa pimpinan Majlis Perundingan Bagi Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taoi Malaysia (MCCBCHST) tidak perlu dilayan dalam menyelesaikan masalah yang berhubung dengan akidah dan pegangan agama terutama agama Islam.Saya fikir ini akan lebih membawa impak dan kesan yang sungguh besar lagi pada masa-masa akan datang&agamalain akan lebih berani dalam mengancam dan menyentuh isu agama terutamanya agamaIslam.saya kira pimpinan Kerajaan terutama parti sekarang yang memerintah negara ini yang kononya 'memperjuangkan Islam'& mendaulatkan Islam perlu ada jati diri agar agama Islam tidak terhakis.Sedarlah wahai pimpinan parti "itu'...

Rabbani | Syahadah