Tuesday, August 25, 2009

Menyingkap Puasa

Disebalik ketenangan seindah dalam bulan Ramadhan

Definisi Puasa

Dari sudut bahasa > Menahan diri daripada sesuatu samada kata-kata atau makanan.

Dari sudut syarak > Menahan diri daripada perkara-perkara yang membatalkan puasa bermula terbit fajar hingga terbenam matahari disertai dengan niat

Dalil Wajib Puasa

“Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas orang-orang sebelum kamu, supaya kamu bertaqwa” (al-Baqarah ; 183)
“ Islam dibina atas 5 perkara-mengakui bahawa tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah dan Muhammad adalah utusan Allah, mendirikan solat, puasa bulan Ramadhan, mengeluarkan zakat, dan menunaikan haji”. (Hadith riwayat Bukhari dan Muslim)

Difardhukan pada bulan Sya’ban tahun kedua Hijrah.

Hukum Meninggalkan Puasa

Jika ingkar kefarduan puasa > maka batal imannya dan termasuk golongan yang murtad

Jika tidak berpuasa tanpa ingkar kefarduannya, misalnya tinggal puasa kerana malas dan tanpa keuzuran > hukumnya fasiq. Jika dia menggantikan puasa yang ditinggalkan dengan sengaja, tidak dapat menyamai yang ditinggalkan.

Hikmah Berpuasa

Merasai muraqabatullah(pengawasan Allah).
Meningkatkan amal ibadah kita.
Menyihatkan badan.
Menumbuhkan rasa ukhuwwah sesama Muslim. Yang kaya membantu yang miskin, yang biasa kenyang merasai kelaparan orang yang biasa berlapar.

Penetapan Bulan Ramadhan

Melihat anak bulan Ramadhan(Rukyah al-Hilal) pada malam 30 Sya’ban.
Mencukupkan 30 hari bulan Sya’ban. (Hisab)

“Hendaklah kamu berpuasa kerana melihatnya, dan berbuka kerana melihatnya, sekiranya kamu terhalang dari melihatnya, maka sempurnakanlah bilangan Sya’ban selama 30 hari”. (Hadith riwayat Bukhari dan Muslim)

Syarat Wajib Puasa

Islam
Taklif (Beraqal dan baligh)
Tiada keuzuran yang menghalangnya berpuasa atau mengharuskannya berbuka
Halangan-seperti haid dan nifas pada waktu siang atau gila atau pengsan.
Uzur-sakit yang mendatangkan mudarat, bermusafir, tidak mampu berpuasa seperti terlalu tua dan sakit yang tiada harapan sembuh.


Rukun Puasa

1) Niat > pada waktu malam, sebelum terbit fajar, penentuan jenis puasa dan berulang-ulang (setiap malam)
2) Menahan diri daripada perkara yang membatalkan puasa seperti :
a) Makan dan minum
b) Sampai ‘ain (sesuatu) ke dalam al-Jauf (rongga) melalui liang yang terbuka
* al-Jauf ialah otak, atau yang berada antara bawah halkum hingga ke perut.
Liang terbuka seperti mulut, telinga, qubul, dubur.
Setitik air yang masuk telinga membatalkan puasa sebab liang terbuka.
Setitik air masuk ke mata tidak membatalkan puasa kerana liang tidak terbuka.
Suntikan di lubang dubur membatalkan puasa.
Suntikan pada urat tidak membatalkan puasa.
Jika telan air liur, puasa tidak batal sebab susah menghalangnya.
Jika telan air liur yang bernajis seperti gusi luka dan mulutnya tidak dibersihkan, walaupun air liur jernih, puasanya batal.
Jika berkumur atau masuk air ke hidung dan air masuk ke al-Jauf, puasa tidak batal jika tidak melampau ketika wuduk. Jika melampau, batal puasanya.
Jika ada sisa makanan di celah gigi, lalu digerak air liurnya tanpa sengaja, lalu masuk ke perut, puasanya tidak batal. Jika sengaja batal.
Jika dipaksa makan atau minum, puasanya tidak batal kerana ikhitiarnya(mempunyai pilihan) sudah gugur.
c) Muntah dengan sengaja
d) Bersetubuh dengan sengaja walaupun tanpa keluar air mani
e) al-Istimna’ > mengeluarkan air mani dengan sengaja samada melalui percumbuan atau menggunakan tangan. Makruh yang hampir kepada haram bercium pada siang Ramadhan
f) Haid dan nifas > Jika keluar pada siang Ramadhan, batal puasa dan wajib qadha
g) Gila dan murtad


Adab adab Berpuasa

Segerakan berbuka
Lewatkan sahur
Elakkan mengumpat dan kata-kata yang tercela
Mandi junub sebelum fajar
Tidak berbekam(Makruh)
Berdoa sewaktu berbuka
Sedia makanan untuk orang berbuka
Banyak bersedekah, membaca al-Qur’an, bertadarus, dan beriktikaf di masjid pada 10 malam terakhir.


Qadha Puasa

Siapa yang tinggal puasa Ramadhan(sebab sakit dan musafir), wajib qadha sebelum datang Ramadhan akan datang. Jika ambil ringan, dengan tidak qadha puasa hingga masuk tahun berikutnya, berdosa dan wajib qadha dan fidyah.
Fidyah > beri makan orang fakir miskin dengan 1 cupak makanan asasi untuk setiap hari ditinggalkan. (bersamaan 600 gram).
Jika sakit berterusan sampai Ramadhan berikut, tidak wajib kecuali qadha dan tidak perlu keluar fidyah kerana melewatkan qadha ini.

Jika dia meninggal dunia dan tidak sempat qadha, dalam keadaan belum mampu qadha, tidak berdosa dan tidak perlu minta orang lain qadha bagi pihaknya, kerana dia tidak melalaikannya. Jika sebaliknya, berdosa dan wali disunat qadha hari yang ditinggalkan, kerana lalai dari qadha puasa.
“ Barangsiapa yang mati, dan dia masih ada puasa yang tidak diqadha, maka walinyalah yang berpuasa bagi pihaknya”. (Hadith riwayat Bukhari dan Muslim)

“Seorang lelaki datang menemui Nabi SAW, katanya: “Ya Rasulullah! Sesungguhnya ibuku telah mati dan dia meninggalkan satu bulan puasa, apakah aku perlu mengqadha’kannya bagi pihaknya?”. Jawab Baginda “ Ya, hutang Allah lebih berhak untuk dijelaskan”.
Jika tiada yang berpuasa bagi pihak arwah, maka perlu dikeluarkan 1 cupak makanan bagi setiap hari ditinggalkan. Wajib dikeluarkan dari harta pusaka yang ditinggalkan, sama seperti hutang. Jika tiada harta, orang lain boleh keluarkan bagi pihaknya dan terlepaslah dosanya.

Orang yang terlalu tua dan pesakit yang tiada harapan untuk sembuh > wajib membayar fidyah bagi setiap hari ditinggalkan.
Perempuan hamil dan menyusukan anak. Jika berbuka kerana bimbang mudharat kepada dirinya, wajib qadha sebelum datang Ramadhan berikutnya.
Jika berbuka kerana bimbangkan anaknya seperti keguguran atau kekurangan susu untuk menyusu, wajib qadha dan bayar fidyah.


Kaffarah Puasa

Penyebab kaffarah > rosakkan puasa di siang Ramadhan dengan jimak, dengan syarat pelakunya tahu dia berpuasa, tahu perkara itu haram, dan tiada rukhsah(kemudahan) disebabkan musafir.
Siapa yang wajib kaffarah? Wajib pada suami kerana jenayah orang menjimak lebih berat.
Kaffarah > bebaskan hamba yang beriman;lelaki atau wanita, jika tidak mampu, berpuasa 2 bulan berturut-turut, jika tidak mampu, beri makan 60 fakir miskin dengan 1 cupak makanan asasi setiap orang.

Jika tidak mampu buat semua, kaffarah tetap kekal wajib ke atasnya sehingga dia mampu melakukan salah satu darinya.
Kaffarah itu berulang dengan berulangnya hari yang dibatalkan. Jika jimak 2 hari bulan Ramadhan, wajib 2 kaffarah, jika 3 hari, 3 kaffarah, begitulah seterusnya.


Puasa Sunat

1) Puasa pada hari Arafah ( 9 Zulhijjah). Disunatkan kepada yang tidak menunaikan haji.
2) Puasa Hari Asyura dan Tasu’a(10 Muharram dan 9 Muharram). Disunatkan 9 Muharram untuk elak sama dengan Yahudi. Jika tak puasa 9 Muharram, maka perlu puasa 11 Muharram.
3) Puasa hari Isnin dan Khamis
4) Puasa 3 hari setiap bulan(13, 14 dan 15 daripada bulan kalendar Hijrah)
5) Puasa 6 hari bulan Syawal

Diharus batalkan puasa sunat, dan tidak wajib mengqadhakannya, namun hukumnya adalah makruh.

Puasa Makruh dan Haram

Puasa Makruh-khusus pada hari Jumaat/Sabtu sahaja. Puasa seumur hidup.
Puasa Yang Diharamkan – Puasa pada Aidilfitri dan Aidil Adha, puasa 3 hari Tasyriq (3 hari selepas Aidil Adha-11,12 dan 13 Zulhijjah), dan puasa hari syak iaitu 30 Sya’ban.


(Sumber dari Kitab Fiqh al-Manhaji-Dr Mustafa al-Bugho)

diambil drpd:-
http://disertasi.blogspot.com/
*afif*

Rabbani | Syahadah