Thursday, January 19, 2012

HIKMAH SURUHAN DAN LARANGAN DALAM ISLAM

HIKMAH SURUHAN DAN LARANGAN DALAM ISLAM
HIKMAH SURUHAN DAN LARANGAN DALAM ISLAM


1. Kaum Lut – diterbalikkan bumi kerana dosa. Apa hikmah? Kerana hubungan sejenis menyebabkan penyakit berbahaya. Apabila mereka dikebumikan, penyakit tidak berjangkit lagi. Kajian dilakukan pada tanah kubur manusia yg berpenyakit.tanah tidak terkesan.

2. terkena najis anjing-samak.Hikmah?najis anjing mengandungi virus kanser. Tanah – mengandungi bahan pembunuh sel kanser.
Tanah juga adalah agen pencuci yg sama efektif dengan sabun dan abu.

3. puasa-lewatkan sahur. Hikmah:ganti sarapan pagi (makanan paling utama) tidak bersarapan: gemuk, sakit jantung, kencing manis. (glukosa dalam darah menurun selepas bangun daripada tidur, keadaan berterusan jika tidak bersarapan-masalah untuk memberi tumpuan kepada pelajaran)

4. hikmah puasa: organ berehat. Kerehatan mampu membuang toksin serta menyegarkan sel.

5. kenapa bertudung? 40-60% tahap kepanasan badan hilang melalui kepala. Menutup kepala di musim sejuk mengawal suhu badan.
Fosforus otak cair pada suhu 108 darjah farenheit. (dibawah panas terik tanpa tutup kepala) fungsi otak akan menurun (menjejaskan kesihatan otak)
Bagaimana dengan lelaki?

6. kenapa kena bangun awal solat subuh? Tidur kurang dari lapan jam lebih sihat dari tidur melebihi lapan jam. Tidur purata 6-7 jam hidup lebih lama dari tidur lebih 8 jam atau kurang 4 jam. 6 jam setengah tidur adalah menyihatkan.

7. bayi yang baru dilahirkan ditahnik (kurma digosok ke langit) .kurma kaya gula (sukrosa) yg berfungsi sbg pencegah sakit.

8. Islam melarang melihat perkara maksiat spt gambar lucah. Menyebabkan buta beberapa saat, menyebabkan kemalangan jalanraya (jika gambar lucah menjadi iklan)

9. khalwat (berdua-duaan) menjejaskan kesihatan: sakit jantung, darah tinggi, kencing manis, pendek umur)

Kenapa manusia jumpa maklumat2 ini? telah dijelaskan oleh Allah dalam surah Fussilat:53: Kami tunjukkan kepada mereka bukti2 kebenaran kami disegenap penjuru dan pada diri mereka sendiri, sehingga jelas kepada mereka Qur’an itu benar.

Kesimpulan: islam sesuai dalam semua keadaan. Ada yg ditemui hikmah, ada yg belum diketahui hikmah amalannya

Rabbani | Syahadah