Saturday, August 09, 2008

Alahai ...Pesonanya Egypt

TEMPAT-TEMPAT MENARIK SEKITAR MESIR

SINAI

Segitiga Sinai merupakan sebuah dataran yang mirip sebuah pulau yang diapit oleh 2 buah teluk - Suez dan 'Aqabah. Kawasan yang seluas 61 km ini dibahagikan kepada 2 wilayah iaitu Sinai Utara dan Sinai Selatan. Daerah ini telah menjadi tumpuan pengunjung yang meminati hidupan laut. Hampir seluruh dataran Sinai ini merupakan padang pasir dan gunung - gunung batu

Di dataran ini, tersingkap pelbagai peristiwa kenabian. Dataran ini merupakan laluan Nabi Ibrahim dalam perjalanannya ke Syam, Nabi Musa berbicara dengan Allah di Lembah suci Sinai (Wadi Muqaddas Thawa), makam Nabi Salleh dan Nabi Harun.Di samping itu, penaklukan Mesir di bawah pimpinan Amru bin 'As juga melalui dataran Sinai ini.

Antara tempat menarik tumpuan pengunjung ialah:

MATA AIR MUSA ('UYUN MUSA )

Terletak 143 km dari Kaherah. Tempat ini terdiri daripada 12 mata air yang berasal daripada sebuah batu yang dipecahkan oleh Nabi Musa a.s dengan tongkatnya untuk memberi minum suku kaumnya, sebagaimana yang diceritakan dalam al-Quran ( Surah al Baqarah : ayat 60). Namun kini, kedua - dua belas sumur itu tidak ditemui lagi kerana sebahagiannya telah dilitupi pasir yang ditiup oleh angin dari gurun.

RA'SU SADAR

Ra' su Sadar merupakan satu pantai yang indah di tepi Teluk Suez dan dikunjungi waktu musim panas. Jaraknya adalah sekitar 1 74 km dari perbatasan Kaherah.

KOTA THUR

Ia terletak di pinggir Teluk Suez dan merupakan ibu kota Sinai Selatan. Terdapat benteng Thur yang telah didirikan oleh kerajaan Uthmani (Sultan Salim I ) pada tahun 1520M di kota ini.

HAMAM FIRAUN DAN HAMAM MUSA

Kedua - dua tempat ini berjauhan antara satu sama lain. Hamam Firaun terletak di Persisiran Teluk Suez, dan digunakan oleh Firaun untuk menyembuhkan penyakit Rheu-matism. Ia berasal daripada sebuah bukit yang telah ditebuk. Manakala Hamam Musa adalah merupakan tempat persinggahan Nabi untuk bersuci yang terletak di tengah-tengah perjalanan di antara Suez dan bandar Thur.

JABAL THUR DAN SAINT CATHERINE

Merupakan tempat yang paling suci di Dataran Sinai. Kawasan ini terletak pada ketinggian 2500 m dari permukaan laut sehingga udaranya sangat dingin dan kadangkala turun salji semasa musim dingin berada di kemuncaknya. Sebuah biara telah dibina sekitar abad ke - 6 masihi dengan nama Saint Catherine ( diambil daripada salah seorang anak pemimpin Alexandaria yang menganut agama masehi sehingga disiksa). Di puncak Saint Catherine, terdapat dua tempat ibadah yang kecil, masjid dan gereja. Pemandangan alam yang mempersonakan ditambah lagi dengan matahari yang terbit indah dapat dilihat dari puncaknya.

Sekitar daerah ini, terdapatjuga makam Nabi Saleh dan Nabi Harun serta patung l'jil (anak lembu yang disembah oleh Samiri ketika Nabi Musa menyendiri (kontemplasi ) selama 40 hari di Saint Catherine untuk menerima wahyu). Di sana juga terdapat 'Syajarah Mubarakah' iaitu pohon suci seperti yang telah disebut dalam al Quran, surah al-Mukminun ayat 20.

THABA

Thaba' merupakan tempat yang terletak paling ke timur Mesir. la menjadi batas akhir Wilayah Mesir dengan Kota Ilat di Wilayah Israel. Kota ini berada di Teluk 'Aqabah dan berhadapan dengan Teluk 'Aqabah. Thaba adalah pemisah bagi tiga buah negara iaitu Mesir, Israel dan Jordan. la juga merupakan kota terakhir yang dibebaskan oleh Mesir daripada penjajahan Israel terhadap penjajahan Sinai. Jarak kota ini dari Kaherah hanya 703 km sahaja.

JAZIRAH FIRAUN

Jazirah Firaun ini merupakan pulau kecil yang terletak 8 km dari Thaba'. Suatu yang menarik terdapat di sana ialah sebuah benteng yang dibangunkan oleh Salahuddin Al-Ayyubi untuk menghadapi serangan semasa Perang Salib. Untuk sampai ke sana, biasanya pengunjung menggunakan perahu kecil yang disediakan oleh Kementerian Pelancongan Mesir.

A'RIESY

Ibukota wilayah Sinai Utara ini terletak di pinggir pantai Laut Mediteranean. A'riesy terkenal dengan pantai kurmanya yang menjadi tumpuan para pengunjung. Jaraknya dari Kaherah iaitu 373 km.

AL FAIYOUM

Istilah Al Faiyoum sebenarnya berasal daripada istilah 'alfa-youm' yang bererti seribu hari. Ia terletak 105 km ke selatan Kaherah. Al-Faiyoum terkenal sebagai lembah pertanian yang subur di samping terkenal dengan kebun mangganya yang begitu luas. Di kota inilah lahirnya peradaban Mesir purba dan kota Menef (ibu kota Mesir yang pertama setelah pemerintahan Firaun) pula berada di sebelah utaranya. Kejayaan kota ini sampai ke kemuncaknya ketika pemerintahan Dinasti Firaun yang ke-3 dan ke-4. Di sini jugalah Allah menenggelamkan Qorun dan harta-hartanya.

Tempat menarik yang boleh dikunjungi di Al Faiyoum , antaranya:

DANAU QORUN

Danau atau Tasik Qorun merupakan tasik yang ketiga besar di Mesir. Tasik ini memiliki 5 meter dalam di sebelah timur dan 12 meter di sebelah barat manakala luasnya pula adalah 55 ribu faddan. la merupakan tinggalan daripada Tasik Moris kuno yang pernah dikunjungi oleh Herodotus pada 450 SM. Di bahagian tengah tasik ini terdapat sebuah tasik kecil yang dinamakan 'Qarn Az-Zahabi'. Menurut lagenda yang masyhur, tasik ini adalah tempat di mana terdirinya Istana Qorun dan seluruh hartanya, tetapi kemudiannya telah ditenggelamkan oleh Allah berikutan sombongnya dan kufurnya Qorun terhadap nikmat yang Allah kurniakan. Berikutan dari peristiwa itulah ia dinamakan Tasik Qorun.

AS-SAWAQI (KINCIR AIR)

Kincir air ini menjadi salah satu bukti daripada ketinggian peradaban Mesir kuno. Pada era Mesir kuno, penduduknya telah memanfaatkan sebanyak 200 buah kincir air untuk mengairi kawasan pertanian. Dari sini terbuktilah bahawa masyarakat Mesir telah maju dalam bidang tersebut. Salah satu kincir air yang boleh didapati sehingga kini boleh didapati di tengah kota al-Faiyoum.

ISKANDARIAH

Tempat - tempat menarik di Iskandariah di antaranya:

MASJID DAN BENTENG QEIT BEY

Kedua - dua senibina ini dibina oleh salah seorang Sultan Memalik yang memimpin pada tahun 1472M. Ia dibina untuk mempertahankan Iskandariah daripada serangan - serangan luar. Luas benteng ini secara keseluruhannya adalah 2 hektar. Apabila diiihat dari aspek senibina masjidnya pula, terdapat paduan corak seni Islam yang sangat indah.

MASJID ABU AL-ABBAS AL-MURSI

Masjid ini terletak di tepi pantai Iskandariah. Masjid ini menjadi kebanggaan masyarakat di situ kerana bentuk senibina segienam yang unik dan penuh kaligrafi menarik. Di dalam masjid tersebut ditempatkan makam Al - Mursi iaitu seorang ulama' sufi yang giat dalam usaha dakwah. Beliau juga merupakan murid kepada Hasan Syadzili (pembina tarekat Syadziliah terkenal).

MAKAM LUQMAN AL-HAKIM DAN NABI DANIEL

Kedua - dua masjid tersebut berada di bawah sebuah masjid di pusat kota Alexandaria.

ROMANIAN THEATRE (AL-MASRAH AL-RUMANY).

Ia ditemui di kawasan Koum Ad -Dukkan pada tahun 1960 serta merupakan kesan tinggalan sejarah Rom sewaktu menguasai Alexandaria. Tempat duduknya membentuk setengah putaran yang khas dengan 12 anak tangga yang masih tinggal.

RUMAH API KUNO ALEXANDARIA (MANARAH AL-ISKANDARIAH AL-QODIMAH)

Rumah api ini dibina di bahagian paling timur Iskandariah pada tahun 280 M. Ia terdiri daripada empat tingkat dengan ketinggial 135 meter. Pada waktu dahulu, rumah api ini merupakan salah satu daripada keajaiban dunia tetapi sebuah gempa yang dahsyat telah memusnahkan seluruh rumah api tersebut. Di tempat itu kini terdapatnya Benteng Qeit Bey

PANTAI DAN TAMAN MONTAZAH

Pantai dan Taman Montazah ini merupakan tempat kunjungan musim panas bagi raja - raja Mesir sebelum revolusi 23 Julai 1972 (daripada sistem kerajaan Republik). Di dalam taman pinggir laut seluas 155.4 hektar ini terdapat istana Raja Farouk vang memiliki senibina yang begitu indah ditambah lagi dengan kedudukannya yang terletak di dataran tinggi serta menghadap ke arah Laut Tengah. Istana itu kini menjadi tempat yang disediakan bagi menyambut tetamu - tetamu yang mengunjungi Alexandaria.

MUZIUM PERMATA KERAJAAN (MATHAF AL -MUJAWHARAT AL - MALAKIYAH).

Pada asalnya muzium ini merupakan istana salah seorang permaisuri yang terletak di kawasan Zizina. Di dalam muzium ini terdapat pelbagai harta perhiasan yang antik milik keluarga kerajaan yang kini telah diambil oleh pemerintah selepas revolusi 1952.LUXOR

Luxor merupakan sebuah bandar bagi Governoret Qena. la terletak kira-kira 700 km ke Selatan Kaherah. Pada mulanya kota ini dikenali sebagai West. Kemudian apabila ia dikuasai oleh Yunani, mereka menyebutkan sebagai ' Thebes ". Di bawah pemerintahan bangsa Arab, ia sekali lagi ditukar sebagai Luxor. Bangsa Arab juga menyebut kota ini sebagai "Al-Aqshar" (istana-istana).

Luxor merupakan tempat yang paling banyak meninggalkan kesan-kesan sejarah Firaun. Di antara tempat-tempat bersejarah di kota ini ialah:

MA'BAD AL-AQSHAR.

Ma'bad ini terletak di pusat kota Luxor. Pintu gerbangnya seolah-olah dijaga oleh dua buah patung Ramsis yang amat besar dalam posisi duduk di hadapan Ma'bad tersebut. Istana Agung ini dibangunkan oleh Amenhotep 111 dalam lingkungan tahun 1400 SM, seterusnya disempurnakan oleh Ramsis II setelah 100 tahun terbengkalai berikutan kematian Amenhotep.

Manakala di sekelilingnya pula, terdapat beberapa Ma'bad yang lain seperti Ma'bad Deir El-Bahari, Ramesseum, Medinet Itabu, Isna, Dandarah dan patung Memnon. Pada asalnya, di persekitaran Ma'bad itu terdapat dua buah chelisk (tugu), namun sebuah sahaja yang masih berdiri megah di sana manakala sebuah lagi telah dibawa ke Con-cord Square, Paris oleh tentera Perancis semasa menduduki Mesir. Apa yang paling menarik, terdapat sebanyak 32 tiang raksasa sekitar taman Ramsis II yang berada di dalam Ma'bad ini. Selain itu, terdapat juga sebuah masjid bernama Abu al-Hujjaj di timur laut Ma'bad ini yang dibina oleh Islam ketika zaman Kerajaan Fathimiyah.

MA'BAD KARNAK.

Ma'bad Karnak terletak kira-kira 3 km ke utara Luxor dengan kawasan seluas 62 ekar. Karnak bermaksud 'Kampung Perkuburan". la dibangunkan sekitar 2000 tahun SM, sebagai tempat singgahsana 'Amon'. Sebanyak 50 kerajaan kecil ikut serta membantu proses pembangunannya.

Sebelum sampai ke pintu gerbang pertama di Ma'bad tersebut, terdapat satu laluan jalan diraja. la menghubungkan Ma'bad Al-Aqshar dengan Ma'bad Karnak sepanjang 3 km. Di kiri kanan jalan ini, terdapat deretan-deretan "Sphinx" yang berkepala Kibasy dan berbadan singa sebagai simbol Raja Amon. Pintu gerbang yang pertama merupakan pintu gerbang yang terbesar daripada keseluruhan 9 pintu gerbang yang ada di sana (144 kaki tinggi, 113 meter lebar, 15 meter tebal) yang dipercayai dibina pada dinasti yang terakhir.

Apa yang menakjubkan ialah terdapatnya sebuah dewan besar yang mempunyai 134 tiang gergasi (23m) yang dibina oleh Ramses I, Ramses II dan Seti, terukir penuh dengan tulisan-tulisan hiero-glyphics. Jauh ke hadapan terdapat satu tiang batu granit berwarna merah jambu yang hujung tajamnya menghadap ke langit (obeliks). Obeliks tersebut dipanggil sebagai Obeliks Thutmosis I yang pada asalnya terdapat 4 tiang. Di hadapannya terdapat satu tagi tiang iaitu Obeliks Hatshepsut setinggi 30 m dan seberat 200 tan. Keseluruhannya terdapat 6 buah pintu gerbang yang dibina untuk Raja Thutmosis III di dalam ma'bad tersebut.

BUHAIRAH MUQADDASAH ( TASIK SUCI ).

Tasik suci ini terletak di luar pintu utama Ma'bad Kamak. Pada masa dahulu, kawasan tasik ini digunakan untuk pesta - pesta dan upacara pertabalan agung raja - raja. la dibina oleh Amenophes III.

MAQABIR WADI AL - MULUK

Tempat ini menempatkan makam -makam raja Mesir purba. Antaranya Tutankhamus, Aminofis II dan Raja Seti I ( bapa Ramses II ) daripada dinasti ke 19. Begitu juga makam para ratu seperti Nefertiti ( isteri Ramses II ). Di sana juga terdapat Deir EI Bahri, Ma'bad Ramseun dan lain - lain.

ASWAN

Kota ini terletak di bahagian Selatan Mesir yang berjarak 904 km dari Kaherah. Kota ini memiliki panorama alam yang begitu indah. la menjadi tumpuan pengunjung pada musim dingin. Perkataan Aswan dalam bahasa Mesir Purba dikenal dengan nama Suno yang bererti pasar. Terdapat makam Aga Khan, pembina Sy'ah Ismailiyah di sana.

Antara tempat yang menarik di Aswan ialah:

EMPANGAN ASWAN ( SADDUL 'ALY)

Dasar sungai dan lebar 40 meter merupakan simbol kehebatan senibina pada abad ke 20.

DANAU NASSER

Danau yang sepanjang 500 km dan lebar 10 km terbentuk dari saluran Empangan Aswan. Hasil penemuan moden mendapati bahawa di dalam danau ini terkandung emas yang dibawa hujan dari gunung.

MAQABIR AN NUBALA'

Merupakan kuburan yang dipahat di gunung bata, menghadap arah utara Kota Aswan.

MA'BAD BAIT EL WALY

Merupakan tempat peribadatan yang dipahat pada bukit batu dan salah satu dari 5 dengan pandangan yang begitu mengasyikkan.

ABU SIMBEL

Letaknya paling ke selatan Mesir dengan jarak 280 km Selatan Aswan atau 1184 km dari Kaherah. Di Kota Abu Simbel ini, terdapat ma'bad Abu Simbel yang dibangunkan oleh Ramses II. Ma'bad yang setinggi 33 meter dan selebar 38 meter dijaga oleh 4 buah patung raksasa Ramses II dengan ketinggian masing - masing iaitu 20 meter.

Kawasan ini pernah ditenggelami oleh banjir - banjir dari empangan Aswan. Namun telah mendapat bantuan bahagian pendidikan dan kebudayaan PBB ( UNESCO) pada tahun 1959 dengan pemindahan bahan tinggalan sejarah di kawasan tersebut ke kawasan yang lebih tinggi.

Terdapat sejumlah besar tugu di ma'bad ini seperti tugu perkahwinan Ramses I dengan puteri Raja Haitsiyin. Ma'bad Abu Simbel juga memiliki senibina yang dikenali sebagai Qadasul Aqdas (tempat paling suci) yano dipenuhi dengan patung - patung Ramses, Ra'hur Akhti dan Amon. Apa yang menakjubkan, sinar matahari tidak pernah memasuki ruang tersebut sepanjang tahun kecuali pada dua hari sahaja iaitu 21 Febuari (hari kelahiran Ramses) dan 22 Oktober (hari pertabalan sebagai Raja Mesir).MUZIUM YUNANI - ROMAVY

Muzium ini didirikan pada tahun 1891 untuk memelihara bahan - bahan sejarah Yunani dan Rom yang pernah menguasai Alexandaria suatu ketika dulu. Terdapat dalam lingkungan 50 ribu benda seni yang digunakan antara abad 3 hingga 5 Masihi di dalam muzium ini.

Selain tempat - tempat tersebut, di sepanjang pantai barat juga banyak kedapatan kawasan - kawasan menarik yang lain seperti Qoriah Diplomasiyin ( milik keluarga Kementerian Negeri Mesir), Pantai Syuruq 21 km sebelah barat Alexandaria ), Pantai Maraqiya (50 km ke arah barat Alexandaria), Syathi Gharm di Marsa Matruh ( tempat berpautnya kisah cinta antara Ratu Cleopatra dengan Mark Antonio ) dan sebagainya.

PORT SAID

Kota ini dibangunkan pada tahun 1860 oleh Khedir Ismail dan merupakan sebuah pelabuhan bebas. Menurut sejarah di sinilah tempat awal Terusan Suez digali oleh seorang arkitek Peranchis, Ferdinand De Leseps dan dibuka untuk pelayaran antarabangsa buat pertama kalinya pada 17 November 1869. Terdapat banyak barangan import di Port Said kerana ia merupakan tempat persinggahan kapal-kapal asing. Harga-harga barangan di sini juga seimbang dan selaras dengan perbelanjaan di Kaherah.

MUZIUM TAHRIR

Muzium ini menyimpan ratusan bahan tinggalan sejarah dari Dinasti Mesir Kuno sehinggalah perhiasan dan singgahsana emas milik raja-raja Firaun. Peninggalan sejarah terpenting yang terdapat di muzium ini dan masih utuh ialah Duplikat mumia Raja Firaun dan patung berkepala emas Tut Ankh Amun yang diabadikan dalam ruangan khas.

MASJID-MASJID BERSEJARAH

MASJID SAIDINA HUSEIN

Masjid ini mendapat nama sedemikian kerana di sanalah dimakamkan kepala Saidina Husein yang wafat ketika peristiwa Karbala'. Pada mulanya ia dimakamkan di Asqolan (Palestin) oleh Dinasti Fatimi namun setelah itu dipindahkan ke Kaherah.

Terdapat banyak tinggalan sejarah yang tersimpan di dalam masjid ini seperti secebis pakaian nabi, sebuah alat penghitam bulu mata milik Nabi Muhammad S.A.W, sejengkal potongan daripada tongkat nabi, beberapa helai janggut nabi, al-Quran yang ditulis oleh Khalifah Ali dan al-Quran yang dibaca oleh Khalifah Osman ketika beliau dibunuh. Kedua-dua al-Quran tersebut ditulis pada kulit kijang yang nipis. Masjid ini terletak di sebelah Masjid al-Azhar.

MASJID AL-AZHAR

Masjid ini mula dibangunkan pada tahun 359 Hijrah, bersamaan 970 Masihi oleh Panglima Jauhar as-Saqoli atas perintah Mu'is Li Dinillah yang memerintah Dinasti Fatimi (berpusat di Tunis). Pembinaan masjid ini dapat disempurnakan hanya dalam tempoh 26 bulan.

MASJID MUHAMMAD ALI

Masjid ini didirikan oleh Raja Muhammad Ali Pasha, pemimpin Mesir moden pada akhir abad ke-19. Ruang masjid ini diperbuat daripada marmar yang indah. Bentuk luarnya pula hampir seperti masjid -masjid yang ada di Albania, Yugoslavia dan Turki kerana memiliki kubah khas setinggi 52 meter ke angkasa yang dan menara yang tingginya melebihi 84 meter. Dari tempat ini dapat dilihat pemandangan seluruh penjuru kota Kaherah. Makam Raja Muhammad Ali berada di dalam masjid ini. Masjid ini pula berada di dalam benteng Salahuddin.

MASJID 'AMRU BIN 'AS

Masjid ini telah dibangunkan oleh Panglima 'Amru bin 'As atas perintah Khalifah Umar al-Khattab setibanya beliau di Mesir pada tahun 21 Hijrah atau 641 Masihi. Masjid ini terletak di daerah Foshthat, ibu kota Mesir ketika itu. Pembaikan dan perluasannya telah dilakukan beberapa kali dan yang terakhir ialah pada tahun 1979.

MASJID AHMAD BIN TOULUN

Ia dibina semasa Dinasti Thoulun pada tahun 869 Masihi. Pada umumnya, seni bina masjid ini mewakili corak masjid Mesir. Kedudukannya adalah di kawasan Sayyeda Zainab. Ia merupakan masjid terbesar di Mesir semenjak Fathu Misr (pembukaan Mesir oleh 'Amru bin 'Ash). Masjid ini dihiasi dengan sejumlah besar perhiasan yang bercirikan Islam di samping menaranya yang istimewa dengan tangga yang melingkar seolah-olah menara Sumeria di Alex.

MASJID IMAM SYAFIE

Masjid ini terletak berdampingan dengan makam Imam Muhammad bin Idris as-Syafie. Binaan makamnya dipagari dengan dinding atau pagar yang kayu berukir yang merupakan hadiah daripada kaum Muslimin India. Ia boleh dikunjungi di Haiyu Syatie, Kaherah.

MASJID SULTAN HASSAN DAN MASJID RIFA'IE.

Masjid ini tertetak berdampingan dengan benteng Salahuddin. Ia dibina oleh Sultan Hasan daripada Dinasti Memalik pada tahun 1348 Masihi dan telah siap pada tahun 1351 Masihi. Masjid Rifa'ie pula diambil dari nama seorang pendakwah yang agung. Di dalam Masjid ini terdapat beberapa makam raja termasuk Fuad 11 (Raja Farouk) iaitu raja Mesir yang terakhir sebelum revolusi 1952.

MAKAM ULAMA'

Mesir terkenal dengan jolokan 'Bumi Anbiya' mempunyai keistimewaannya yang tersendiri. Di antaranya ramai nabi Allah yang berasal dari Mesir dan munculnya ahli cendekiawan Islam dan ulama' - ulama' agung dalam dunia Islam. Pertamanya, Imam Syafie yang termasyhur sebagai ahli feqh. Beliau berketurunan Arab Quraisy Hasyimi dan bertemu nasab dengan Rasululah S.A.W pada Abdul Manaf.Imam Syafie merupakan murid kepada Imam Malik. Beliau juga bertemu dengan Imam Ahmad Ibnu Hanbal dan sering mengadakan perbincangan dengan Imam Ahmad dalam Ilmu Feqah. Beliau meninggal dunia pada tahun 204H.

Syeikh Zakaria al-Ansari terkenal sebagai ahli teqah dan tasawuf. Beliau telah berhijrah ke Kaherah pada masa pemerintahan Sultan Qaitbay dan menuntut ilmu di Universiti al-Azhar ketika berusia 18 tahun. Di antara kitab beliau yang termasyhur ialah Qawaki Sufian syarah risalah Qusyairiah dalam ilmu tasauf salah seorang anak muridnya yang masyhur ialah Syeikh Sha' rani. Beliau meninggal dunia pada tahun 926 hijrah.

Imam Waqie bin al-Jarrah bin Malik pernah menjadi guru kepada Imam Syafie ketika berada di lraq. Beliau dikenali sebagai orang tinggi darjat, alim dan banyak menghafal hadis. Beliau meninggal dunia di Qayyid pada bulan Muharram tahun 197H. Makam beliau terletak tidak jauh dari makam masjid Imam Syafie.

Uqbah bin Amir ialah seorang Imam dan sahabat Rasululah selepas berhijrah ke Madinah.Beliau digelar Abu Saad atau Abu Aswad. Beliau sering berkhidmat sebagai pembantu kepada Rasulullah S.A.W dan turut mengikut nabi dalam beberapa peperangan. Uqbah bin Amir di kenali sebagai Qari yang alim dalam ilmu Feqah. Beliau turut membuka negara Mesir bersama 'Amru al-'As. Akhirnya beliau meninggal dunia pada bulan Syaaban tahun 58H dan dimakamkan di Qarafah Jubra.

KUBU (QAL'AH) SALAHUDDIN

Qal'ah ini dibina oleh Panglima Salahuddin al-Ayyubi pada tahun 1183M untuk mempertahankan Kaherah daripada serangan-serangan luar khususnya semasa Perang Salib. Di sebelah utara benteng pula, terdapat Masjid al-Marmari yang dipenuhi dengan marmar dan granit. Namun kini, ia dikenali sebagai Masjid Muhammad Ali. Selain itu tedapat juga dua buah muzium di Qal'ah ini iaitu Muzium Permata (Qashrul Jawharah) yang terdapat perhiasan raja - raja Mesir seperti singgahsana Raja Farouk dan muzium polis (Mathaf as-Syuthah) yang terdiri daripada enam bahagian. Di antaranya ruangan yang pernah digunakan oleh polis Mesir sepanjang sejarahnya, ruangan dokumen-dokumen penting sejak pemerintahan Muhammad Ali Basya hingga kini dan ruangan-ruangan lain.

Di kawasan Qal'ah ini juga terdapat muzium kesenian Islam (Mathaf al-Fan al-Islam). Muzium ini pada mulanya berada di daerah Bab el-Khalq iaitu di hadapan gedung Mudriyah Amnil Qahirah dan menyimpan dalam lingkungan 50 ribu benda yang melambangkan kesenian Islam sejak zaman Nabi S.A.W. Antaranya surat Rasulullah S.A.W yang dihantar kepada pemimpin Mesir yang bernama Mukaukis yang mengajaknya untuk memeluk lslam.

.....................................................................
MUZIUM TAHRIR

Muzium ini menyimpan ratusan bahan tinggalan sejarah dari Dinasti Mesir Kuno sehinggalah perhiasan dan singgahsana emas milik raja-raja Firaun. Peninggalan sejarah terpenting yang terdapat di muzium ini dan masih utuh ialah Duplikat mumia Raja Firaun dan patung berkepala emas Tut Ankh Amun yang diabadikan dalam ruangan khas


SEMENANJUNG SINAI

Segitiga Sinai merupakan sebuah dataran yang mirip sebuah pulau yang diapit oleh 2 buah teluk - Suez dan 'Aqabah. Kawasan yang seluas 61 km ini dibahagikan kepada 2 wilayah iaitu Sinai Utara dan Sinai Selatan. Daerah ini telah menjadi tumpuan pengunjung yang meminati hidupan laut. Hampir seluruh dataran Sinai ini merupakan padang pasir dan gunung - gunung batu

Di dataran ini, tersingkap pelbagai peristiwa kenabian. Dataran ini merupakan laluan Nabi Ibrahim dalam perjalanannya ke Syam, Nabi Musa berbicara dengan Allah di Lembah suci Sinai (Wadi Muqaddas Thawa), makam Nabi Salleh dan Nabi Harun.Di samping itu, penaklukan Mesir di bawah pimpinan Amru bin 'As juga melalui dataran Sinai ini.

Antara tempat menarik tumpuan pengunjung ialah:

MATA AIR MUSA ('UYUN MUSA )

Terletak 143 km dari Kaherah. Tempat ini terdiri daripada 12 mata air yang berasal daripada sebuah batu yang dipecahkan oleh Nabi Musa a.s dengan tongkatnya untuk memberi minum suku kaumnya, sebagaimana yang diceritakan dalam al-Quran ( Surah al Baqarah : ayat 60). Namun kini, kedua - dua belas sumur itu tidak ditemui lagi kerana sebahagiannya telah dilitupi pasir yang ditiup oleh angin dari gurun.

RA'SU SADAR

Ra' su Sadar merupakan satu pantai yang indah di tepi Teluk Suez dan dikunjungi waktu musim panas. Jaraknya adalah sekitar 1 74 km dari perbatasan Kaherah.

KOTA THUR

Ia terletak di pinggir Teluk Suez dan merupakan ibu kota Sinai Selatan. Terdapat benteng Thur yang telah didirikan oleh kerajaan Uthmani (Sultan Salim I ) pada tahun 1520M di kota ini.

HAMAM FIRAUN DAN HAMAM MUSA

Kedua - dua tempat ini berjauhan antara satu sama lain. Hamam Firaun terletak di Persisiran Teluk Suez, dan digunakan oleh Firaun untuk menyembuhkan penyakit Rheu-matism. Ia berasal daripada sebuah bukit yang telah ditebuk. Manakala Hamam Musa adalah merupakan tempat persinggahan Nabi untuk bersuci yang terletak di tengah-tengah perjalanan di antara Suez dan bandar Thur.

JABAL THUR DAN SAINT CATHERINE

Merupakan tempat yang paling suci di Dataran Sinai. Kawasan ini terletak pada ketinggian 2500 m dari permukaan laut sehingga udaranya sangat dingin dan kadangkala turun salji semasa musim dingin berada di kemuncaknya. Sebuah biara telah dibina sekitar abad ke - 6 masihi dengan nama Saint Catherine ( diambil daripada salah seorang anak pemimpin Alexandaria yang menganut agama masehi sehingga disiksa). Di puncak Saint Catherine, terdapat dua tempat ibadah yang kecil, masjid dan gereja. Pemandangan alam yang mempersonakan ditambah lagi dengan matahari yang terbit indah dapat dilihat dari puncaknya.

Sekitar daerah ini, terdapatjuga makam Nabi Saleh dan Nabi Harun serta patung l'jil (anak lembu yang disembah oleh Samiri ketika Nabi Musa menyendiri (kontemplasi ) selama 40 hari di Saint Catherine untuk menerima wahyu). Di sana juga terdapat 'Syajarah Mubarakah' iaitu pohon suci seperti yang telah disebut dalam al Quran, surah al-Mukminun ayat 20.

THABA

Thaba' merupakan tempat yang terletak paling ke timur Mesir. la menjadi batas akhir Wilayah Mesir dengan Kota Ilat di Wilayah Israel. Kota ini berada di Teluk 'Aqabah dan berhadapan dengan Teluk 'Aqabah. Thaba adalah pemisah bagi tiga buah negara iaitu Mesir, Israel dan Jordan. la juga merupakan kota terakhir yang dibebaskan oleh Mesir daripada penjajahan Israel terhadap penjajahan Sinai. Jarak kota ini dari Kaherah hanya 703 km sahaja.

JAZIRAH FIRAUN

Jazirah Firaun ini merupakan pulau kecil yang terletak 8 km dari Thaba'. Suatu yang menarik terdapat di sana ialah sebuah benteng yang dibangunkan oleh Salahuddin Al-Ayyubi untuk menghadapi serangan semasa Perang Salib. Untuk sampai ke sana, biasanya pengunjung menggunakan perahu kecil yang disediakan oleh Kementerian Pelancongan Mesir.

A'RIESY

Ibukota wilayah Sinai Utara ini terletak di pinggir pantai Laut Mediteranean. A'riesy terkenal dengan pantai kurmanya yang menjadi tumpuan para pengunjung. Jaraknya dari Kaherah iaitu 373 km.

.............................................................MUZIUM TAHRIR

Muzium ini menyimpan ratusan bahan tinggalan sejarah dari Dinasti Mesir Kuno sehinggalah perhiasan dan singgahsana emas milik raja-raja Firaun. Peninggalan sejarah terpenting yang terdapat di muzium ini dan masih utuh ialah Duplikat mumia Raja Firaun dan patung berkepala emas Tut Ankh Amun yang diabadikan dalam ruangan khas


SEMENANJUNG SINAI

Segitiga Sinai merupakan sebuah dataran yang mirip sebuah pulau yang diapit oleh 2 buah teluk - Suez dan 'Aqabah. Kawasan yang seluas 61 km ini dibahagikan kepada 2 wilayah iaitu Sinai Utara dan Sinai Selatan. Daerah ini telah menjadi tumpuan pengunjung yang meminati hidupan laut. Hampir seluruh dataran Sinai ini merupakan padang pasir dan gunung - gunung batu

Di dataran ini, tersingkap pelbagai peristiwa kenabian. Dataran ini merupakan laluan Nabi Ibrahim dalam perjalanannya ke Syam, Nabi Musa berbicara dengan Allah di Lembah suci Sinai (Wadi Muqaddas Thawa), makam Nabi Salleh dan Nabi Harun.Di samping itu, penaklukan Mesir di bawah pimpinan Amru bin 'As juga melalui dataran Sinai ini.

Antara tempat menarik tumpuan pengunjung ialah:

MATA AIR MUSA ('UYUN MUSA )

Terletak 143 km dari Kaherah. Tempat ini terdiri daripada 12 mata air yang berasal daripada sebuah batu yang dipecahkan oleh Nabi Musa a.s dengan tongkatnya untuk memberi minum suku kaumnya, sebagaimana yang diceritakan dalam al-Quran ( Surah al Baqarah : ayat 60). Namun kini, kedua - dua belas sumur itu tidak ditemui lagi kerana sebahagiannya telah dilitupi pasir yang ditiup oleh angin dari gurun.

RA'SU SADAR

Ra' su Sadar merupakan satu pantai yang indah di tepi Teluk Suez dan dikunjungi waktu musim panas. Jaraknya adalah sekitar 1 74 km dari perbatasan Kaherah.

KOTA THUR

Ia terletak di pinggir Teluk Suez dan merupakan ibu kota Sinai Selatan. Terdapat benteng Thur yang telah didirikan oleh kerajaan Uthmani (Sultan Salim I ) pada tahun 1520M di kota ini.

HAMAM FIRAUN DAN HAMAM MUSA

Kedua - dua tempat ini berjauhan antara satu sama lain. Hamam Firaun terletak di Persisiran Teluk Suez, dan digunakan oleh Firaun untuk menyembuhkan penyakit Rheu-matism. Ia berasal daripada sebuah bukit yang telah ditebuk. Manakala Hamam Musa adalah merupakan tempat persinggahan Nabi untuk bersuci yang terletak di tengah-tengah perjalanan di antara Suez dan bandar Thur.

JABAL THUR DAN SAINT CATHERINE

Merupakan tempat yang paling suci di Dataran Sinai. Kawasan ini terletak pada ketinggian 2500 m dari permukaan laut sehingga udaranya sangat dingin dan kadangkala turun salji semasa musim dingin berada di kemuncaknya. Sebuah biara telah dibina sekitar abad ke - 6 masihi dengan nama Saint Catherine ( diambil daripada salah seorang anak pemimpin Alexandaria yang menganut agama masehi sehingga disiksa). Di puncak Saint Catherine, terdapat dua tempat ibadah yang kecil, masjid dan gereja. Pemandangan alam yang mempersonakan ditambah lagi dengan matahari yang terbit indah dapat dilihat dari puncaknya.

Sekitar daerah ini, terdapatjuga makam Nabi Saleh dan Nabi Harun serta patung l'jil (anak lembu yang disembah oleh Samiri ketika Nabi Musa menyendiri (kontemplasi ) selama 40 hari di Saint Catherine untuk menerima wahyu). Di sana juga terdapat 'Syajarah Mubarakah' iaitu pohon suci seperti yang telah disebut dalam al Quran, surah al-Mukminun ayat 20.

THABA

Thaba' merupakan tempat yang terletak paling ke timur Mesir. la menjadi batas akhir Wilayah Mesir dengan Kota Ilat di Wilayah Israel. Kota ini berada di Teluk 'Aqabah dan berhadapan dengan Teluk 'Aqabah. Thaba adalah pemisah bagi tiga buah negara iaitu Mesir, Israel dan Jordan. la juga merupakan kota terakhir yang dibebaskan oleh Mesir daripada penjajahan Israel terhadap penjajahan Sinai. Jarak kota ini dari Kaherah hanya 703 km sahaja.

JAZIRAH FIRAUN

Jazirah Firaun ini merupakan pulau kecil yang terletak 8 km dari Thaba'. Suatu yang menarik terdapat di sana ialah sebuah benteng yang dibangunkan oleh Salahuddin Al-Ayyubi untuk menghadapi serangan semasa Perang Salib. Untuk sampai ke sana, biasanya pengunjung menggunakan perahu kecil yang disediakan oleh Kementerian Pelancongan Mesir.

A'RIESY

Ibukota wilayah Sinai Utara ini terletak di pinggir pantai Laut Mediteranean. A'riesy terkenal dengan pantai kurmanya yang menjadi tumpuan para pengunjung. Jaraknya dari Kaherah iaitu 373 km.

Rabbani | Syahadah