Wednesday, December 22, 2010

KEUPAYAAN MENTAL

RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL

Kuasa minda berada pada tahap mak simum apabila kita berada dalam keadaan tenang dan bebas dari ketegangan. Gelombang otak bergerak dalam kadar pusingan yang rendah. Pada tempo ini, prestasi kerja otak adalah cemerlang.

Mesej

Kita sangat mudah mengingati sesuatu, berfikir dengan cekap dan pantas manakala idea-idea kreatif mengalir mencurah-curah.

Waktu pagi terutamanya pada hari cuti adalah contoh terbaik di mana gelombang fikiran adalah rendah. Fikiran anda begitu tenang, nyaman dan lapang. Anda tentu mengalami, pada waktu ini fikiran anda dalam keadaan segar, ingatan cukup baik serta otak sungguh lincah dan cergas.

Bahkan semasa anda mandi, mengosok baju atau mencukur misai, anda tentu diterjahi dengan pelbagai idea atau gagasan yang bermutu dan menarik sekali. Kedatangannya adalah secara mendadak dan sementara, tanpa terfikir terlebih dahulu.

Begitulah keadaannya apabila fikiran berada dalam gelombang ‘alpha’ iaitu gelombang yang bertekanan rendah dan bebas dari ketegangan dan tekanan; kuasa minda kita menjadi begitu bertenaga.

Di Bulgaria, Dr. Georgi Lozanoz mengasaskan kaedah ‘Pembelajaran Suggestopedia’. Melalui kaedah ini, pelajar-pelajar yang mengikuti kelas bahasa asing iaitu bahasa Sepanyol di institutnya mampu menghafal 1,000 perkataan baru pada setiap hari.

Dengan hanya belajar 10 hari sahaja, di mana setiap harinya 4 jam sahaja, mereka mampu belajar apa yang dapat dipelajari selama satu tahun di institut-institut bahasa lain. Kaedah ini sangat popular dan sedang berkembang pesat di Amerika Syarikat dan Eropah. Apakah rahsia kejayaan kaedah Suggestopedia ini?

Rahsia kejayaannya ialah KETENANGAN DAN KEREHATAN semasa belajar (tension-free). Kelasnya terdiri daripada 14 – 15 orang pelajar. Kerusi di dalam kelas adalah ‘kerusi malas’. Semasa sesi pembelajaran, muzik yang boleh membangkitkan ketenangan kepada jiwa dimainkan dengan sangat perlahan terutama muzik klasik oleh komposer-komposer baroque.

Muzik baroque sangat disukai kerana detakannya 60 kali seminit, sama dengan dengupan jantung manusia ketika berada dalam keadaan tenang dan rehat.

Selepas setiap 30 minit belajar, mereka berhenti rehat sambil mendengar muzik dan bersantai. Guru-guru adalah mesra. Tidak pernah marah, merungut, menyindir atau berleter apabila pelajar melakukan kesilapan.

Kaedah ini benar-benar berasaskan prinsip ‘tension-free’ iaitu bebas dari tekanan dan ketegangan serta penuh dengan istirehat dan ketenangan.

Eksperimen Dr. Lozanov mendapati ketenangan mempengaruhi daya ingatan dan kecerdasan fikiran. Apabila melakukan aktiviti istirehat, denyutan jantung berkurang 5 – 10 denyutan, tekanan darah menurun, gelombang beta menurun, ketegangan berkurang, dapat mengawal stress, membaiki kesihatan otak, tubuh badan serta emosi, pernafasan semakin perlahan, meningkatkan daya konsentrasi seterusnya meningkatkan kecerdasan dan ingatan.

Beberapa tahun lalu pula, dunia digemparkan dengan penemuan saintis bahawa pokok yang hidup dalam suasana muzik keras (Rock) lambat membesar berbanding pokok yang hidup dalam suasana muzik perlahan.

Dari penemuan ini dapat disimpulkan bahawa suasana persekitaran mempengaruhi bukan sahaja terhadap perkembangan otak manusia bahkan terhadap tumbuh-tumbuhan dan haiwan. Suasana persekitaran yang penuh dengan ketegangan boleh melambatkan perkembangan fisiologi, emosi dan akal.

Ketenangan jiwa ialah ‘pokok’ kesihatan rohani dan jasmani. Manakala ketegangan, kebimbangan dan kegelisahan adalah ‘pokok’ segala penyakit rohani dan jasmani termasuk kelembabpan dan kelumpuhan fikiran.

Antara penyakit yang kerap melanda orang yang selalu mengalami stress dan tension ialah sakit perut, sakit kepala, kekejangan otot, kerosakan gigi, lemah urat saraf, lemah pancaindera penglihatan dan pendengaran, wajah muram dan cepat tua, PELUPA, KELEMAHAN DALAM BERFIKIR dan LEMAH DAYA PENUMPUAN.

Pada peringkat yang lebih kronik ia kana menyebabkan lelah, darah tinggi, kencing manis, mati pucuk, sakit pinggang, lemah jantung, lumpuh, kanser dan penyakit-penyakit jiwa.

Semasa mengalami ketegangan seperti marah, cemas, gelisah dan sedih; pernafasan menjadi semakin kuat dan tekanan darah bertambah tinggi. Ini menyebabkan banyak darah dipam dengan kuat ke arah jantung, urat saraf dan otot-otot.

Manakala darah kurang mengalir ke tempat-tempat yang sepatutnya iaitu perut dan usus. Akibatnya proses-proses di usus terhenti.

Limpa mengecut sambil melepaskan darah-darah yang ada padanya. Zat-zat gula pula yang belum diolah dan tersimpan di dalam hati yang berbentuk lemak haiwan dialirkan ke pembuluh darah. Ini pula menyebabkan kadar gula di dalam darah menjadi berlebihan.

Semua proses ini berlaku kesan dari utusan dan isyarat marah, sedih dan gelisah yang sampai ke otak. Selanjutnya hormon-hormon adrenalin dihasilkan dengan banyaknya. Ini semua menimbulkan kelemahan-kelemahan biologi, fizikal dan mental.

Jadi untuk mendapat memori yang baik dan minda yang cergas, anda perlulah menjadi seorang yang berjiwa tenang dan jauh dari keluh-kesah. Antara aktiviti-aktiviti yang boleh membantu mengekalkan ketenangan jiwa :-

- Selalu bersolat dengan khusyuk.
- Sentiasa berwudhu’ terutamanya semasa tension.
- Berzikir, beristighfar, berselawat dan membaca Al-Quran.
- Berpuasa dan bersolat sunat.
- Beribadah di tengah malam seperti bertahajjud dan membaca Al-Quran.
- Tidur yang mencukupi.
- Suasana dan kediaman yang teratur.
- Menyaksikan keindahan alam, berkelah, melancong dan bersiar-siar.
- Menziarahi sahabat-sahabat lama kerana ia boleh mengingatkan pengalaman lampau yang mengembirakan.
- Elok pergaulan dengan keluarga, jiran-jiran dan orang ramai.
- Melangsaikan semua hutang.
- Atasi segera masalah-masalah yang merungsingkan hati.
- Lakukan hobi dan perkara-perkara yang diminati.
- Lakukan senaman atau gerak badan sekitar 30 minit setiap hari. Semakin tegang perasaan, semakin banyak gerak badan diperlukan untuk melepaskan ketegangan tersebut.
- Elakkan hiburan yang haram dan melalaikan serta pergaulan bebas kerana ia membawa kepada kekosongan jiwa dan keserabutan fikiran.
- Banyak makan makanan berkarbohidrat seperti nasi, roti, buah-buahan dan sayur-sayuran sewaktu menghadapai tekanan(stress). Ia mengandungi kimia serotonin yang boleh mengurangkan stress dan menghasilkan ketenangan.
- Percaya kepada Qadha’ dan Qadar iaitu segala perkara yang berlaku yang telah ditentukan oleh Allah, sama ada baik atau buruk yang mungkin ada hikmah di sebalik kejadian itu.

***********************************
Sponsored Links:

Ashida and Ask Me Again in action!!

Be The Commentables. You Write, We Act, And You Could Win A Prize!

Jangan Klik Sini!.

Earth Day Every Day!

Letak Iklan Anda Di Sini
Bookmark to:
Add 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to Del.icio.usAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to diggAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to FURLAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to blinklistAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to redditAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to Feed Me LinksAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to TechnoratiAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to Yahoo My WebAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to Stumble UponAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to Google Bookmarks
Add 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to BloglinesAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to PropellerAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to AskAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to DeliriousAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to Live-MSNAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to SphinnAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to FaceBookAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to BlogsvineAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to MySpaceAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to Twitter

Myopia di kalangan kanak-kanak

Posted: 15 Dec 2010 06:26 PM PST

Myopia di kalangan kanak-kanak

Oleh BINTU RASYADA A. RAHMAN
bintu.rahman@utusan.com.my

ILUSTRASI menunjukkan bagaimana myopia berlaku pada individu yang memiliki bebola mata lebih panjang.

SEKITAR 20 tahun lalu, fenomena kanak-kanak memakai cermin mata bukanlah sesuatu yang biasa. Lebih-lebih lagi kepada mereka yang tinggal di kawasan luar bandar.

Hanya dua sebab utama yang dikaitkan dengan golongan ini ketika itu, satu disebabkan faktor keturunan dan satu lagi kanak-kanak mungkin ‘ulat buku.’

Namun kini, situasinya berubah. Tidak kira di mana-mana, semakin ramai kanak-kanak yang terpaksa memakai cermin mata. Malah ada yang seawal usia enam atau tujuh tahun mula mengadu kabur penglihatan terutama untuk pandangan jauh.

Keadaan ini dinamakan myopia (rabun jauh). Biasanya ia disedari oleh guru yang mengajar kanak-kanak tadi apabila mendapati mereka seakan mengecilkan dan menggosok-gosok mata setiap kali memandang ke arah papan hitam.

Prof. Brien Holden dari Carl Zeiss Vision Institute berkata, myopia berlaku kepada 1.6 bilion penduduk seluruh dunia dan angkanya meningkat dengan pantas setiap tahun terutama melibatkan golongan kanak-kanak.

“Pada tahun 2020, dijangkakan jumlahnya akan meningkat hingga 2.5 bilion. Jadi apakah penyelesaiannya?” soal beliau ketika ditemui pada pelancaran kanta Myovision di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Di Malaysia sahaja katanya, daripada jumlah 12.5 juta penduduk yang mengalami myopia, 7 juta adalah mereka yang berusia di bawah 16 tahun.

“Kanak-kanak di bawah usia 12 tahun sahaja berjumlah 2.1 juta orang. Ini merupakan satu angka yang tinggi dan membimbangkan,” katanya.

Menurut beliau, mata kanak-kanak membesar dari lahir dan mencapai saiz yang stabil pada satu ketika. Daripada memiliki pandangan sempit ketika lahir, mata akan membesar dan berkembang antara tahun pertama atau kedua untuk menghasilkan pandangan normal.

Ketika mata sedang berkembang, ia bergantung kepada beberapa faktor seperti genetik dan persekitaran.

Ketika ini ibu bapa patut berjaga-jaga dan memastikan anak melalui pengalaman visual yang seimbang.

Apakah myopia?

Ketika kecil, kita mungkin sering disuruh makan lobak merah untuk mendapatkan penglihatan yang baik.

Namun, tahukah anda seberapa banyak pun lobak merah yang anda makan tidak membantu menghalang daripada seseorang itu menghidap myopia.

“Myopia adalah keadaan yang berlaku pada mata, bukan penyakit,” kata Prof. Holden.

Secara asasnya, ia berlaku apabila bebola mata terlalu panjang atau sistem lensa pada mata terlalu kuat. Dalam dua-dua keadaan, imej objek dipantul di depan retina, yang mana kawasan sensitif visual terletak di belakang mata menyebabkan imej kelihatan tidak jelas.

Individu dengan myopia boleh melihat objek dekat dengan jelas namun kabur pada pandangan jauh.

Terdapat pelbagai bentuk myopia bergantung pada peringkat umur mana ia berlaku.

l Peratusan kecil (satu hingga dua peratus) kanak-kanak dilahirkan dengan myopia, dikenali sebagai Myopia Kongenital.

l Youth Onset Myopia, paling biasa berlaku di kalangan kanak-kanak berumur antara enam hingga 16 tahun. Ia berbeza di setiap negara antara 10 peratus hingga 80 peratus.

l Adult Onset Myopia, terbahagi kepada dua iaitu awal dan lewat. Berlaku pada jumlah yang kecil di dalam sesuatu negara, antara lima hingga lapan peratus.

Punca

Satu kajian yang dijalankan menunjukkan myopia berpunca daripada kombinasi semula jadi dan persekitaran.

“Faktor keturunan memainkan peranan utama. Jika ibu dan bapa penghidap myopia, maka kemungkinan anak mendapat myopia adalah tinggi iaitu sekitar 30 hingga 40 peratus,” kata Prof. Holden.

Buktinya kata beliau, keadaan myopia di kalangan masyarakat Jepun, China dan Korea lebih tinggi berbanding di kalangan masyarakat Eropah, Amerika Syarikat atau Afrika.

Bagi seorang ibu atau bapa yang mengalami masalah ini pula, kemungkinan mendapat myopia sekitar 20 hingga 25 peratus.

Namun myopia juga berlaku bukan disebabkan keturunan iaitu kurang 10 peratus.

Keadaan persekitaran turut mempengaruhi keadaan ini. Kurang aktiviti luar paling mendedahkan individu kepada myopia.

“Menonton televisyen dengan kerap tidak semestinya menyebabkan myopia. Pastikan anda tahu jarak yang selamat, namun yang paling penting, aktiviti luar membantu anda mengelak daripada masalah kesihatan,” katanya lagi.

Jelas beliau, peningkatan masalah myopia di kalangan penduduk Asia terutama di bandar banyak dipengaruhi oleh pendedahan kepada kerja visual dekat.

Sebagai contoh, kajian menunjukkan terdapat perangkaan yang tinggi masalah myopia di kalangan kanak-kanak di Shanghai, Seoul dan Osaka berbanding di kawasan pedalaman.

Antara faktor penyumbang myopia:

# belajar

# paras kerja visual dekat (membaca)

# jarak kerja dekat (penggunaan komputer)

# waktu menonton televisyen

# tempoh penggunaan komputer

# pencahayaan

# persekitaran rumah dan tempat belajar/ berkerja

# masa terlibat dengan aktiviti dalam dan luar rumah

Rawatan konvensional

Kaedah yang banyak digunakan untuk memperbaiki myopia adalah penggunaan cermin mata kanta tradisional.

Penggunaan kanta negatif memperbaiki pandangan dengan meletakkan imej tepat pada retina, membolehkan individu dengan masalah ini mampu melihat dengan jelas.

Bagaimanapun, ia tidak melambatkan keadaan myopia di kalangan kanak-kanak.

Kanta lekap turut digunakan oleh individu yang mengalami myopia, kebanyakannya dalam lingkungan umur 15 hingga 40 tahun.

Perbaiki myopia

“Anda tidak boleh merubah genetik mendapat myopia. Namun terdapat langkah yang mampu meminimumkan perkembangannya,” kata beliau.

Dengan kanta teknologi Vision CRC positif, imej akan dipantul tepat ( atau hampir tepat) pada bahagian retina.

Berbanding kaedah lama penggunaan kanta negatif, imej akan dipantulkan pada bahagian belakang saraf periferal retina.

Cara mengurangkan myopia di kalangan kanak-kanak:

# Periksa mata seawal usia enam atau tujuh tahun. Penggunaan kanta yang betul mampu menghalang perkembangan keadaan ini daripada menjadi lebih teruk.

# Galakkan kanak-kanak terlibat dengan aktiviti luar.

# Seperti pemeriksaan gigi, bawa anak berjumpa pakar optometri setiap enam bulan sekali bagi memeriksa tahap kesihatan mata mereka (andai mempunyai masalah mata).

# Jangan biarkan anak terlalu dekat ketika melakukan kerja penumpuan penglihatan. Mereka sepatutnya membaca tidak kurang daripada 30 sentimeter dan sekiranya menonton televisyen, jarak minimum adalah tiga meter. Andai melakukan aktiviti tumpuan penglihatan dekat, rehat selama dua minit setiap setengah jam. Ambil masa untuk lihat pandangan jauh (luar tingkap atau pemandangan hijau).

# Pencahayaan baik perlu untuk semua aktiviti.

# Lakukan aktiviti luar rumah sekurang-kurangnya satu jam setiap hari. Aktiviti yang baik antaranya bermain bola sepak, tenis, olahraga dan sebagainya.

Kaedah alternatif memperbaiki myopia:

# Kanta progresif kanak-kanak

Boleh mengurangkan perkembangan myopia, namun kesannya kecil dan tidak konsisten.

# Ortokeratologi

Penggunaan kanta lekap keras untuk meratakan bentuk kornea ketika tidur. Ia memerlukan penjagaan yang teliti dari segi kebersihan.

# Ubat titis farmakeutikal

Beberapa kajian menunjukkan penggunaan ubat titis Atropine dan Perenzipine mampu membantu mengurangkan perkembangan myopia. Kesan jangka panjang penggunaan ubat ini belum dikenal pasti.

# Pembedahan refraktif Lasik

Lasik adalah prosedur surgikal yang mengubah bentuk kornea bagi memperbaiki myopia. Ia hanya dilakukan kepada orang dewasa selepas keadaan myopia stabil.

Panduan memilih dan menjaga cermin mata:

# Boleh memilih bingkai mengikut fesyen semasa, tetapi harus bersandarkan keselesaan si pemakai.

# Bingkai plastik sesuai untuk kanak-kanak kerana ia tahan lasak.

# Cuci kanta dengan pembersih khas atau sabun biasa dan lap sehingga kering.

# Simpan di dalam bekas khas atau tempat selamat ketika tidak memakainya.
********************************

Kuasa minda berada pada tahap mak simum apabila kita berada dalam keadaan tenang dan bebas dari ketegangan. Gelombang otak bergerak dalam kadar pusingan yang rendah. Pada tempo ini, prestasi kerja otak adalah cemerlang.

Kita sangat mudah mengingati sesuatu, berfikir dengan cekap dan pantas manakala idea-idea kreatif mengalir mencurah-curah.

Waktu pagi terutamanya pada hari cuti adalah contoh terbaik di mana gelombang fikiran adalah rendah. Fikiran anda begitu tenang, nyaman dan lapang. Anda tentu mengalami, pada waktu ini fikiran anda dalam keadaan segar, ingatan cukup baik serta otak sungguh lincah dan cergas.

Bahkan semasa anda mandi, mengosok baju atau mencukur misai, anda tentu diterjahi dengan pelbagai idea atau gagasan yang bermutu dan menarik sekali. Kedatangannya adalah secara mendadak dan sementara, tanpa terfikir terlebih dahulu.

Begitulah keadaannya apabila fikiran berada dalam gelombang ‘alpha’ iaitu gelombang yang bertekanan rendah dan bebas dari ketegangan dan tekanan; kuasa minda kita menjadi begitu bertenaga.

Di Bulgaria, Dr. Georgi Lozanoz mengasaskan kaedah ‘Pembelajaran Suggestopedia’. Melalui kaedah ini, pelajar-pelajar yang mengikuti kelas bahasa asing iaitu bahasa Sepanyol di institutnya mampu menghafal 1,000 perkataan baru pada setiap hari.

Dengan hanya belajar 10 hari sahaja, di mana setiap harinya 4 jam sahaja, mereka mampu belajar apa yang dapat dipelajari selama satu tahun di institut-institut bahasa lain. Kaedah ini sangat popular dan sedang berkembang pesat di Amerika Syarikat dan Eropah. Apakah rahsia kejayaan kaedah Suggestopedia ini?

Rahsia kejayaannya ialah KETENANGAN DAN KEREHATAN semasa belajar (tension-free). Kelasnya terdiri daripada 14 – 15 orang pelajar. Kerusi di dalam kelas adalah ‘kerusi malas’. Semasa sesi pembelajaran, muzik yang boleh membangkitkan ketenangan kepada jiwa dimainkan dengan sangat perlahan terutama muzik klasik oleh komposer-komposer baroque.

Muzik baroque sangat disukai kerana detakannya 60 kali seminit, sama dengan dengupan jantung manusia ketika berada dalam keadaan tenang dan rehat.

Selepas setiap 30 minit belajar, mereka berhenti rehat sambil mendengar muzik dan bersantai. Guru-guru adalah mesra. Tidak pernah marah, merungut, menyindir atau berleter apabila pelajar melakukan kesilapan.

Kaedah ini benar-benar berasaskan prinsip ‘tension-free’ iaitu bebas dari tekanan dan ketegangan serta penuh dengan istirehat dan ketenangan.

Eksperimen Dr. Lozanov mendapati ketenangan mempengaruhi daya ingatan dan kecerdasan fikiran. Apabila melakukan aktiviti istirehat, denyutan jantung berkurang 5 – 10 denyutan, tekanan darah menurun, gelombang beta menurun, ketegangan berkurang, dapat mengawal stress, membaiki kesihatan otak, tubuh badan serta emosi, pernafasan semakin perlahan, meningkatkan daya konsentrasi seterusnya meningkatkan kecerdasan dan ingatan.

Beberapa tahun lalu pula, dunia digemparkan dengan penemuan saintis bahawa pokok yang hidup dalam suasana muzik keras (Rock) lambat membesar berbanding pokok yang hidup dalam suasana muzik perlahan.

Dari penemuan ini dapat disimpulkan bahawa suasana persekitaran mempengaruhi bukan sahaja terhadap perkembangan otak manusia bahkan terhadap tumbuh-tumbuhan dan haiwan. Suasana persekitaran yang penuh dengan ketegangan boleh melambatkan perkembangan fisiologi, emosi dan akal.

Ketenangan jiwa ialah ‘pokok’ kesihatan rohani dan jasmani. Manakala ketegangan, kebimbangan dan kegelisahan adalah ‘pokok’ segala penyakit rohani dan jasmani termasuk kelembabpan dan kelumpuhan fikiran.

Antara penyakit yang kerap melanda orang yang selalu mengalami stress dan tension ialah sakit perut, sakit kepala, kekejangan otot, kerosakan gigi, lemah urat saraf, lemah pancaindera penglihatan dan pendengaran, wajah muram dan cepat tua, PELUPA, KELEMAHAN DALAM BERFIKIR dan LEMAH DAYA PENUMPUAN.

Pada peringkat yang lebih kronik ia kana menyebabkan lelah, darah tinggi, kencing manis, mati pucuk, sakit pinggang, lemah jantung, lumpuh, kanser dan penyakit-penyakit jiwa.

Semasa mengalami ketegangan seperti marah, cemas, gelisah dan sedih; pernafasan menjadi semakin kuat dan tekanan darah bertambah tinggi. Ini menyebabkan banyak darah dipam dengan kuat ke arah jantung, urat saraf dan otot-otot.

Manakala darah kurang mengalir ke tempat-tempat yang sepatutnya iaitu perut dan usus. Akibatnya proses-proses di usus terhenti.

Limpa mengecut sambil melepaskan darah-darah yang ada padanya. Zat-zat gula pula yang belum diolah dan tersimpan di dalam hati yang berbentuk lemak haiwan dialirkan ke pembuluh darah. Ini pula menyebabkan kadar gula di dalam darah menjadi berlebihan.

Semua proses ini berlaku kesan dari utusan dan isyarat marah, sedih dan gelisah yang sampai ke otak. Selanjutnya hormon-hormon adrenalin dihasilkan dengan banyaknya. Ini semua menimbulkan kelemahan-kelemahan biologi, fizikal dan mental.

Jadi untuk mendapat memori yang baik dan minda yang cergas, anda perlulah menjadi seorang yang berjiwa tenang dan jauh dari keluh-kesah. Antara aktiviti-aktiviti yang boleh membantu mengekalkan ketenangan jiwa :-

- Selalu bersolat dengan khusyuk.
- Sentiasa berwudhu’ terutamanya semasa tension.
- Berzikir, beristighfar, berselawat dan membaca Al-Quran.
- Berpuasa dan bersolat sunat.
- Beribadah di tengah malam seperti bertahajjud dan membaca Al-Quran.
- Tidur yang mencukupi.
- Suasana dan kediaman yang teratur.
- Menyaksikan keindahan alam, berkelah, melancong dan bersiar-siar.
- Menziarahi sahabat-sahabat lama kerana ia boleh mengingatkan pengalaman lampau yang mengembirakan.
- Elok pergaulan dengan keluarga, jiran-jiran dan orang ramai.
- Melangsaikan semua hutang.
- Atasi segera masalah-masalah yang merungsingkan hati.
- Lakukan hobi dan perkara-perkara yang diminati.
- Lakukan senaman atau gerak badan sekitar 30 minit setiap hari. Semakin tegang perasaan, semakin banyak gerak badan diperlukan untuk melepaskan ketegangan tersebut.
- Elakkan hiburan yang haram dan melalaikan serta pergaulan bebas kerana ia membawa kepada kekosongan jiwa dan keserabutan fikiran.
- Banyak makan makanan berkarbohidrat seperti nasi, roti, buah-buahan dan sayur-sayuran sewaktu menghadapai tekanan(stress). Ia mengandungi kimia serotonin yang boleh mengurangkan stress dan menghasilkan ketenangan.
- Percaya kepada Qadha’ dan Qadar iaitu segala perkara yang berlaku yang telah ditentukan oleh Allah, sama ada baik atau buruk yang mungkin ada hikmah di sebalik kejadian itu.

***********************************
Sponsored Links:

Ashida and Ask Me Again in action!!

Be The Commentables. You Write, We Act, And You Could Win A Prize!

Jangan Klik Sini!.

Earth Day Every Day!

Letak Iklan Anda Di Sini
Bookmark to:
Add 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to Del.icio.usAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to diggAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to FURLAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to blinklistAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to redditAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to Feed Me LinksAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to TechnoratiAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to Yahoo My WebAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to Stumble UponAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to Google Bookmarks
Add 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to BloglinesAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to PropellerAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to AskAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to DeliriousAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to Live-MSNAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to SphinnAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to FaceBookAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to BlogsvineAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to MySpaceAdd 'RAHSIA 12 – KETENANGAN MEMPERGARUHI KEUPAYAAN MENTAL' to Twitter

Myopia di kalangan kanak-kanak

Posted: 15 Dec 2010 06:26 PM PST

Myopia di kalangan kanak-kanak

Oleh BINTU RASYADA A. RAHMAN
bintu.rahman@utusan.com.my

ILUSTRASI menunjukkan bagaimana myopia berlaku pada individu yang memiliki bebola mata lebih panjang.

SEKITAR 20 tahun lalu, fenomena kanak-kanak memakai cermin mata bukanlah sesuatu yang biasa. Lebih-lebih lagi kepada mereka yang tinggal di kawasan luar bandar.

Hanya dua sebab utama yang dikaitkan dengan golongan ini ketika itu, satu disebabkan faktor keturunan dan satu lagi kanak-kanak mungkin ‘ulat buku.’

Namun kini, situasinya berubah. Tidak kira di mana-mana, semakin ramai kanak-kanak yang terpaksa memakai cermin mata. Malah ada yang seawal usia enam atau tujuh tahun mula mengadu kabur penglihatan terutama untuk pandangan jauh.

Keadaan ini dinamakan myopia (rabun jauh). Biasanya ia disedari oleh guru yang mengajar kanak-kanak tadi apabila mendapati mereka seakan mengecilkan dan menggosok-gosok mata setiap kali memandang ke arah papan hitam.

Prof. Brien Holden dari Carl Zeiss Vision Institute berkata, myopia berlaku kepada 1.6 bilion penduduk seluruh dunia dan angkanya meningkat dengan pantas setiap tahun terutama melibatkan golongan kanak-kanak.

“Pada tahun 2020, dijangkakan jumlahnya akan meningkat hingga 2.5 bilion. Jadi apakah penyelesaiannya?” soal beliau ketika ditemui pada pelancaran kanta Myovision di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Di Malaysia sahaja katanya, daripada jumlah 12.5 juta penduduk yang mengalami myopia, 7 juta adalah mereka yang berusia di bawah 16 tahun.

“Kanak-kanak di bawah usia 12 tahun sahaja berjumlah 2.1 juta orang. Ini merupakan satu angka yang tinggi dan membimbangkan,” katanya.

Menurut beliau, mata kanak-kanak membesar dari lahir dan mencapai saiz yang stabil pada satu ketika. Daripada memiliki pandangan sempit ketika lahir, mata akan membesar dan berkembang antara tahun pertama atau kedua untuk menghasilkan pandangan normal.

Ketika mata sedang berkembang, ia bergantung kepada beberapa faktor seperti genetik dan persekitaran.

Ketika ini ibu bapa patut berjaga-jaga dan memastikan anak melalui pengalaman visual yang seimbang.

Apakah myopia?

Ketika kecil, kita mungkin sering disuruh makan lobak merah untuk mendapatkan penglihatan yang baik.

Namun, tahukah anda seberapa banyak pun lobak merah yang anda makan tidak membantu menghalang daripada seseorang itu menghidap myopia.

“Myopia adalah keadaan yang berlaku pada mata, bukan penyakit,” kata Prof. Holden.

Secara asasnya, ia berlaku apabila bebola mata terlalu panjang atau sistem lensa pada mata terlalu kuat. Dalam dua-dua keadaan, imej objek dipantul di depan retina, yang mana kawasan sensitif visual terletak di belakang mata menyebabkan imej kelihatan tidak jelas.

Individu dengan myopia boleh melihat objek dekat dengan jelas namun kabur pada pandangan jauh.

Terdapat pelbagai bentuk myopia bergantung pada peringkat umur mana ia berlaku.

l Peratusan kecil (satu hingga dua peratus) kanak-kanak dilahirkan dengan myopia, dikenali sebagai Myopia Kongenital.

l Youth Onset Myopia, paling biasa berlaku di kalangan kanak-kanak berumur antara enam hingga 16 tahun. Ia berbeza di setiap negara antara 10 peratus hingga 80 peratus.

l Adult Onset Myopia, terbahagi kepada dua iaitu awal dan lewat. Berlaku pada jumlah yang kecil di dalam sesuatu negara, antara lima hingga lapan peratus.

Punca

Satu kajian yang dijalankan menunjukkan myopia berpunca daripada kombinasi semula jadi dan persekitaran.

“Faktor keturunan memainkan peranan utama. Jika ibu dan bapa penghidap myopia, maka kemungkinan anak mendapat myopia adalah tinggi iaitu sekitar 30 hingga 40 peratus,” kata Prof. Holden.

Buktinya kata beliau, keadaan myopia di kalangan masyarakat Jepun, China dan Korea lebih tinggi berbanding di kalangan masyarakat Eropah, Amerika Syarikat atau Afrika.

Bagi seorang ibu atau bapa yang mengalami masalah ini pula, kemungkinan mendapat myopia sekitar 20 hingga 25 peratus.

Namun myopia juga berlaku bukan disebabkan keturunan iaitu kurang 10 peratus.

Keadaan persekitaran turut mempengaruhi keadaan ini. Kurang aktiviti luar paling mendedahkan individu kepada myopia.

“Menonton televisyen dengan kerap tidak semestinya menyebabkan myopia. Pastikan anda tahu jarak yang selamat, namun yang paling penting, aktiviti luar membantu anda mengelak daripada masalah kesihatan,” katanya lagi.

Jelas beliau, peningkatan masalah myopia di kalangan penduduk Asia terutama di bandar banyak dipengaruhi oleh pendedahan kepada kerja visual dekat.

Sebagai contoh, kajian menunjukkan terdapat perangkaan yang tinggi masalah myopia di kalangan kanak-kanak di Shanghai, Seoul dan Osaka berbanding di kawasan pedalaman.

Antara faktor penyumbang myopia:

# belajar

# paras kerja visual dekat (membaca)

# jarak kerja dekat (penggunaan komputer)

# waktu menonton televisyen

# tempoh penggunaan komputer

# pencahayaan

# persekitaran rumah dan tempat belajar/ berkerja

# masa terlibat dengan aktiviti dalam dan luar rumah

Rawatan konvensional

Kaedah yang banyak digunakan untuk memperbaiki myopia adalah penggunaan cermin mata kanta tradisional.

Penggunaan kanta negatif memperbaiki pandangan dengan meletakkan imej tepat pada retina, membolehkan individu dengan masalah ini mampu melihat dengan jelas.

Bagaimanapun, ia tidak melambatkan keadaan myopia di kalangan kanak-kanak.

Kanta lekap turut digunakan oleh individu yang mengalami myopia, kebanyakannya dalam lingkungan umur 15 hingga 40 tahun.

Perbaiki myopia

“Anda tidak boleh merubah genetik mendapat myopia. Namun terdapat langkah yang mampu meminimumkan perkembangannya,” kata beliau.

Dengan kanta teknologi Vision CRC positif, imej akan dipantul tepat ( atau hampir tepat) pada bahagian retina.

Berbanding kaedah lama penggunaan kanta negatif, imej akan dipantulkan pada bahagian belakang saraf periferal retina.

Cara mengurangkan myopia di kalangan kanak-kanak:

# Periksa mata seawal usia enam atau tujuh tahun. Penggunaan kanta yang betul mampu menghalang perkembangan keadaan ini daripada menjadi lebih teruk.

# Galakkan kanak-kanak terlibat dengan aktiviti luar.

# Seperti pemeriksaan gigi, bawa anak berjumpa pakar optometri setiap enam bulan sekali bagi memeriksa tahap kesihatan mata mereka (andai mempunyai masalah mata).

# Jangan biarkan anak terlalu dekat ketika melakukan kerja penumpuan penglihatan. Mereka sepatutnya membaca tidak kurang daripada 30 sentimeter dan sekiranya menonton televisyen, jarak minimum adalah tiga meter. Andai melakukan aktiviti tumpuan penglihatan dekat, rehat selama dua minit setiap setengah jam. Ambil masa untuk lihat pandangan jauh (luar tingkap atau pemandangan hijau).

# Pencahayaan baik perlu untuk semua aktiviti.

# Lakukan aktiviti luar rumah sekurang-kurangnya satu jam setiap hari. Aktiviti yang baik antaranya bermain bola sepak, tenis, olahraga dan sebagainya.

Kaedah alternatif memperbaiki myopia:

# Kanta progresif kanak-kanak

Boleh mengurangkan perkembangan myopia, namun kesannya kecil dan tidak konsisten.

# Ortokeratologi

Penggunaan kanta lekap keras untuk meratakan bentuk kornea ketika tidur. Ia memerlukan penjagaan yang teliti dari segi kebersihan.

# Ubat titis farmakeutikal

Beberapa kajian menunjukkan penggunaan ubat titis Atropine dan Perenzipine mampu membantu mengurangkan perkembangan myopia. Kesan jangka panjang penggunaan ubat ini belum dikenal pasti.

# Pembedahan refraktif Lasik

Lasik adalah prosedur surgikal yang mengubah bentuk kornea bagi memperbaiki myopia. Ia hanya dilakukan kepada orang dewasa selepas keadaan myopia stabil.

Panduan memilih dan menjaga cermin mata:

# Boleh memilih bingkai mengikut fesyen semasa, tetapi harus bersandarkan keselesaan si pemakai.

# Bingkai plastik sesuai untuk kanak-kanak kerana ia tahan lasak.

# Cuci kanta dengan pembersih khas atau sabun biasa dan lap sehingga kering.

# Simpan di dalam bekas khas atau tempat selamat ketika tidak memakainya.
********************************

Rabbani | Syahadah