Sunday, July 29, 2012

10 Jenama Dunia Yang Paling Berpengaruh

10 Jenama Dunia Yang Paling Berpengaruh

1. Google.
Mendahului senarai sebagai syarikat yang paling berpengaruh di dunia dengan nilai semasa berjumlah USD 66 Bilion (melebihi RM 200 bilion). Enjin pencarian internet ini telah dimulakan oleh Sergey Brin dan Larry Page pada tahun 1996 dan menjadi sangat popular oleh keunikan inovasinya dan ledakan pertumbuhannya amat luar biasa.




2. General Electric.
Berada di tempat kedua dalam senarai dengan nilai dianggarkan berjumlah USD 61 Bilion. General Electric bergiat dalam pasaran Teknologi Industri, Teknologi Maklumat, Khidmat Kewangan, Minyak, Perfileman & banyak cabang perniagaan yang lain.



3. Microsoft
Syarikat yang terbesar di dunia, Microsoft Corporation dengan pulangan sebanyak USD 44 Bilion. Syarikat ini ditafsirkan bernilai USD 54 Bilion. Pemiliknya, Bill Gates yang sudah beberapa kali mengungguli senarai orang yang terkaya di dunia, menubuhkan syarikat ini pada tahun 1975, pada usia yang masih muda.

4. Coca Cola
Syarikat yang berasaskan minuman ini diperbadankan pada tahun 1892 dan ditubuhkan oleh Asa Griggs Candler. Ianya kemudian diterajui oleh Woodruff dan Bradley. Syarikat ini telah dinilai dengan jumlah sebanyak USD 44.134 Bilion.


5. China Mobile
Syarikat ini telah dinilaikan dengan jumlah sebanyak USD 44 Bilion dan merupakan syarikat pengendali telefon mudah alih yang terbesar Negara China. Dengan pelanggannya yang berjumlah lebih 290 juta orang, syarikat ini mendapat pulangan yang setara dengan syarikat Vodafone dari tahun ke tahun.

6. Marlboro
Jenama rokok yang paling popular didunia dengan nilai yang ditafsirkan berjumlah USD 39 Bilion. Jenama ini telah mengungguli pasaran dengan monopolinya dalam bidang pengiklanan Billboard dan pengiklanan Majalah.

7. Wal - Mart
Jenama ini telah dianggarkan bernilai lebih kurang USD 36 Bilion. Wal-mart merupakan rangkaian perniagaan peruncitan yang terbesar di Amerika Syarikat dan menjual barangan permainan yang terbanyak di negara itu. Diasaskan oleh Sam Walton pada tahun 1962, dan disenaraikan ke dalam pasaran saham 10 tahun berikutnya. Wal Mart kini diterajui oleh balunya bersama dengan 3 orang anaknya.

8. Citi ( Citi Group )
Jenama Citi telah dinilai berharga lebih kurang USD 33 Bilion dan telah diperbadankan semula pada tahun 1998 setelah lengkap penggabungan yang melibatkan jumlah sebanyak USD 140 bilion. Syarikat ini telah di ambil alih oleh Primerica yang sebelumnya lebih terkenal dengan Polisi Automobil, Polisi Perjalanan Angkasa dan juga Polisi Penerbangan Komersial. Citi (atau lebih dikenali dengan Citibank sejak 1970an) kini diterajui oleh Charles Prince sebagai CEO syarikat.

9. IBM
International Business Machines Corporation atau lebih sinonim dengan ringkasan IBM adalah sebuah syarikat antarabangsa dan memiliki pusat niaga di berbagai negara. Bertumpu pada bidang pengeluaran/penciptaan teknologi komputer, syarikat yang mempunyai ibu pejabat di New York ini memiliki 350 ribu orang pekerja di serata dunia. IBM telah ditubuhkan pada tahun 1880 dan tersenarai di pasaran saham pada tahun 1915.

10 . Toyota
Toyota dinilaikan dengan anggaran USD 33 Bilion dan mengakhiri senarai 10 jenama paling berkuasa di dunia. Merupakan sebuah syarikat Jepun dan merupakan pengeluar automobil terbesar selain dari bas, robot dan trak. Mempunyai ibu pejabat di Aichi dan menjana pendapatan kasar sebanyak USD 179 Bilion pada tahun 2006 . Syarikat ini diterajui oleh Fujio Cho sebagai Pengerusi sementara Katsuaki Watanabe bertindak sebagai CEO.

Rabbani | Syahadah